Indul a grillszezon! Hasznos tippek, hogy profi legyél füstölésből

Előfizetek

A fával füstölés egyre népszerűbb itthon is, pedig már évszázadok óta alkalmazzák ezt a technikát ízesítésre és tartósítsára is.

A füst tulajdonképpen olyan, mint egy fűszer - gondolj bele, még a pirospaprikából is kapható füstölt változat, ami sokkal testesebb ízt ad az ételeknek. Mennyire nehéz megtanulni a füstölést? Van néhány dolog, amire érdemes odafigyelned, hogy mind a tíz ujjad megnyald a végeredmény elfogyasztása után.

Milyen fafajtát válassz?

Kép

Ahogy a táblázatban is látni fogod, egyáltalán nem mindegy, milyen fát választasz. A juhar aromája édes és füstös, míg a cédrusé fűszeresebb, a cseresznyefa pedig édes ízhatást ad a húsnak. És persze nem minden fa illik jól minden húshoz: bárányhoz a legjobb az égerfa, az almát pedig a sertéstől kezdve a tengeri herkentyűkig és sajtokig felhasználhatod. A fenyőt viszont kerüld, mert amellett, hogy borzalmas íze lesz az ételednek, még mérgező anyagokat is tartalmaz! Ha már gyakorlottabb vagy, akár többféle faforgácsot is bátran kombinálhatsz!

Kép

Hogyan állj neki?

Kép

Az első lépés, hogy egy kisebb marék forgácsot használj a füstöléshez (először áztasd vízbe 30 percre, majd tedd a füstölő dobozba). Utóbbi kiegészítőt egyébként érdemes beszerezned, hiszen a levegő jól kering benne, a hamut tovább megtartja és a grilled is tiszta marad. Nagyon figyelj arra, hogy a faforgács ne gyulladjon be, mert ez kesernyés ízt ad a húsoknak. Használhatsz egyébként a füstöléshez gázgrillt (ennél érdemes rendszeresen ellenőrizned a hőmérsékletet), de faszeneset is, mellyel igazi, barbecue ízhatást érhetsz el, ha a forgács mellé fát is dobsz. Törekedj arra, hogy végig egyenletes maradjon a hőmérséklet!

Mi a helyzet a falapon való sütéssel?

Kép

Mivel a beáztatott fát közvetlenül a lángra teszed, fantasztikus ízű lesz tőle a hús! Mielőtt azonban bőségesen megpakolnád minden földi jóval, kenj rá olívaolajat, majd mehet is a grillre. Közepesen alacsony fokozaton süsd készre a választott húst. A falapok és a húsok párosításához is segítségedre lesz a fenti táblázat.

+1 tipp: ha ezt a módszert választod, érdemes a közeledben tartanod egy vizespalackot is, hogy ha lángra kap a deszka, el tudd oltani a tüzet!

Használhatok plusz fűszereket, pácokat?

Persze! Mivel a füst is fűszer, bátran kombinálhatod szószokkal és más ízesítőkkel, ahogy csak szeretnéd!

Szerencsére már annyira jó az idő, hogy az itt tanultakat akár hétvégén ki is próbálhatod! A finom sültek mellől pedig nem hiányozhat egy pohár hideg sör sem, ugye?

10 teljesen hétköznapi dolog, amiről nem is gondolnád, hogy irgalmatlanul felizgatja a nőket

A meglepetéstakarítás és a koktélkészítés is nagyon be tudja indítani őket.

George R. R. Martin körömrágós sci-fi horrorral tér vissza a képernyőre

A Nightflyers című novellát dolgozza fel az amerikai Syfy csatorna.

Ariana Grande 10 legszexibb képe

Legforróbb fotóival köszöntjük születésnapján a fiatal énekesnőt.

Bomba Bond-lány: Ursula Andress nagyon magasra tette a lécet

A svájci színésznő játszotta el elsőként a 007-es filmek jócsaját.

Heti trendi eyecandy - a legjobb csajok múlt hétről

A galéria, amivel csodásan indul a hét.

Fizess elő még ma!

Előfizetek

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

18
Figyelem
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!
A későbbiekben ne jelenjen meg ez az ablak, akkor is felnőtt leszek még.
Elmúltam 18 éves
Még nem múltam el 18 éves

Fizess elő féláron és ajándékba kapsz egy Playboy Exclusive-ot is!

Csak 5950 Ft