Már megint nem emlékszel, hova tetted a kulcsod? Lehet, hogy a cukor tehet róla!

Előfizetek

Kutatók egyre több bizonyítékot találnak arra, hogy miért is jobb csökkenteni az elfogyasztott cukor mennyiségét.

Brit kutatók pedig egy új tanulmányban kapcsolatot találtak a cukor és az Alzheimer-kór kialakulása között. Az eredmények szerint a magas vércukorszint és a memória romlásáért felelős betegség szorosan összefügg, azt egyelőre még nem sikerült bizonyítaniuk, hogy a cukor felelős az Alzheimer kialakulásáért.

„A sok cukorról tudjuk, hogy rosszat tesz - gondoljunk csak az elhízásra és a cukorbetegségre. A potenciális kapcsolat az Alzheimer-kór és a cukorfogyasztás között viszont egy újabb okot ad arra, hogy egészségesebben táplálkozzunk”

- nyilatkozta Omar Kassaar, a kutatás egyik vezetője.

Az Alzheimer egy progresszív, degeneratív betegség, mely szépen lassan ellehetetleníti az ember életét. A beteg állapotának romlása során egyre több név, arc, hely és történet törlődik a memóriájából, melyeket élete során gyűjtött össze. Vannak, akik paranoiások, mások depressziósak lesznek tőle, sőt, egyesen nem hajlandóak enni, vagy aludni.

A betegség során az agy idegsejtei között abnormális fehérjék képeznek plakkot, ez pedig károsítja az agyat.

Korábbi kutatások igazolták, hogy a glükóz - a szervezet legfontosabb cukorforrása - és a belőle lebontott anyagok károsíthatják a sejtekben lévő fehérjéket. Amikor egy cukormolekula fehérjével kapcsolódik össze az enzimek kontrollálása nélkül, ezt a folyamatot nevezzük glikációnak.

A szakértők azonban nem voltak biztosak abban, hogy a különleges molekuláris kapcsolat Alzheimert okozhat. Egészen mostanáig.

Kassaar és a kollégái Alzheimeres és egészséges emberek agymintáit vizsgálták a kutatás során, melyre egy érzékeny technikát alkalmaztak. A szakértők megfigyelték, hogy az Alzheimer kezdeti fázisában a glikáció egy MIF nevű enzimet roncsol - ez az enzim felel az inzulinszabályozásért és az immunrendszer válaszreakciójáért is. Ha csökken a mennyisége, az agy több káros fehérjét termel. Az idő múlásával és a betegség előrehaladtával a MIF enzimek glikációja nő, ezért elsősorban az enzim felel a betegség kialakulásáért. Mivel a cukor hatására nem úgy működik az enzim, ahogy kellene és ez más sejtekre, anyagokra is kihat, ennek hatására fejlődhet ki a betegség - mondta Jean van den Elsen, a kutatás egyik vezetője.

Hozzátette, hogy a csapata jelenleg azon dolgozik, hogy kiderítse, a vérben is hasonló változások játszanak-e szerepet, hogy bizonyíthatssák a glükóz és az Alzheimer közötti kapcsolatot.

10 női állítás, ami általában kamu

Ne higgy az elsődleges jelentésnek.

5 segédeszköz, ami garantáltan feldobja a szexuális életed

Ezeket vesd be, ha új szintre emelnéd a párkapcsolatodat.

5 étel, amitől óva intenek, mégis érdemes fogyasztanod

Ideje leszámolni a táplálkozási tévhitekkel.

Fizess elő még ma!

Előfizetek

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

18
Figyelem
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!
A későbbiekben ne jelenjen meg ez az ablak, akkor is felnőtt leszek még.
Elmúltam 18 éves
Még nem múltam el 18 éves

Fizess elő féláron és ajándékba kapsz egy Playboy Exclusive-ot is!

Csak 5950 Ft