”Az élet túl rövid ahhoz, hogy valaki más álmát éld.”

Hugh M. Hefner (✝ 91)
Tovább a playboy.hu-ra

Egy évvel a hájp után: iPad Pro vs. Surface Pro 4

Az iPad Pro (12.9 inch-es verzió) és Surface Pro 4 esetében a megjelenésük után több mint egy évvel néztük meg újra a két terméket, hogy állták ki az idő próbáját. A pletykák szerint mindkét termékből tavasszal kapunk frissítést, viszont addig vegyük elő őket újra és nézzük meg melyik a jobb.
Előfizetek

Az iPad Pro (12.9 inch-es verzió) és Surface Pro 4 esetében a megjelenésük után több mint egy évvel néztük meg újra a két terméket, hogy állták ki az idő próbáját. A pletykák szerint mindkét termékből tavasszal kapunk frissítést, viszont addig vegyük elő őket újra és nézzük meg melyik a jobb.

Azt kijelenthetjük, hogy a két legerősebb tabletről van szó amit a piacon kapni lehet. A Surface-ből egészen az i7-es változatig mehetünk az árlistában, az iPad A9X processzora pedig MacBook Air teljesítményét hozz iOS-en ami a mai napig teljesen akadásmentes élményt ad.

A két termék között a legnagyobb különbség, hogy míg az iPad iOS-t futtat, addig a Surface esetében a tablet mód és a teljes értékű Windows mód között választhatunk. Összeállítottunk egy 8-as listát, és megnézzük, hogy a felállított kategóriákban melyik jön ki győztesen.

Kép

Design

Kétségtelen, hogy a Microsoft komoly lépésekett tett a jó design felé, azonban az Apple érdemei ebben a tekintetben vitathatatlanok. Az úgynevezett kickstand amin a Surface Pro 4 áll, a maga nemében egyedülálló megoldás, és egy év után is tökéletesen működik (nem lötyög, nem zörög), azonban a vékony design és a ventilátor mentes működés mind mind az iPad Pro felé billentik a mérleg nyelvét.

Győztes: iPad Pro

Kép

Kijelző

Először is ki kell jelenteni, hogy mindkét kijelző csodálatos. Nincs vita, a két cég a legjavát kihozta ezekből a megjelenítőkből, így csak apróságokon múlik az, hogy melyiket választjuk ki győztesnek. Ebben az esetben technikai specifikációkra hagyatkozunk, mert a szemünk nem nagyon tudott dönteni. Az iPad Pro ugyan alacsonyabb dpi értékkel (264 versus 267) alul marad a Surface Pro 4-el szemben, azonban fényerő és színhűség tekintetében veri azt. Azonban mivel ahogy azt írtuk, nekünk mindkét kijelző a lehető legmagasabb minőséget képviseli így kihoztuk ezt a tulajdonságot döntetlennek.

Győztes: nincs

Hang

A kijelzővel ellentétben ennél a tulajdonságnál nincs kérdés. Az iPad Pro hangosabb és tisztább mint a Surface Pro 4. Teszteltük több szerkesztőségi taggal is vakteszten a dolgot, és a győztes minden esetben az iPad volt.

Győztes: iPad Pro

Kép

Billentyűzet

Ahogyan a hangnál nincs kérdés a győztest illetően, ebben az esetben is így van. Kijelenthetjük, az iPad Pro billentyűzete minden tekintetben katasztrófa. A design megoldás szörnyű, ahogy percekig kell hajtogatnunk a helyes állásért, a billentyűzetek nyomásérzékenysége pedig olyan mintha folyamatosan változna. Ezzel szemben a Surface esetében egy tökéletes, háttérvilágítással ellátott nagyon kényelmes megoldást kapunk. Egyszerűen imádtuk használni, és a billentyűzet két állása valamint a trackpad a Surface esetében még két-három pontot érdemelne, azonban a többihez hasonlóan ez is csak egy pontot ér.

Győztes: Surface Pro 4

Toll és ceruza

Újabb nehéz ügy. Egyik jobb mint a másik, ha mondani kéne roluk valamit. Az Apple Pencil pontosságban és nyomásérzékenységben jobb egy picit, de a Surfacehez kapott toll funkció gazdagsága lenyűgözött minket. A toll gombját egyszer, kétszer vagy hosszan megnyomva az általunk előre beállított eseményeket kapunk, ami nagyon megkönnyíti a munkát az eszközzel. Ami viszont eldönti ezt a kérdést, hogy a Microsoft a tollat az eszközhöz adja, míg az iPad esetében 37 ezer forintos beruházás után juthatunk hozzá. Nem kérdés ezek után, egy újabb pont a Surface Pro-nak.

Győztes: Surface Pro 4

Kép

Teljesítmény

Azt hiszem ebben az esetben egy kicsit más megközelítést kell használjunk mint a nyers teljesítmény. Azt fogjuk vizsgálni, hogy milyen hatékonysággal tudunk dolgozni az eszközön, és milyen esetekben tudjuk kihasználni a bennük rejlő teljesítményt. A helyzet az, hogy a hozott teljesítmény mindkét esetben lenyűgöző, de valójában munkához egyértelműen a Surface Pro 4 ajánlott. Igazság szerint nem érdemes összehasonlítani egy iPad Pro-n futó Photoshopot és a Surface-en futót, hiszen az iOS-en egy tabletre optimalizált verzió fut, amelyet sokkal kevésbbé hatékonyan tudunk munkára használni, így azt kell mondjuk, hogy munka tekintetében az iPad Pro-ban a legtöbb esetben beragad a teljesítmény és nem élvezhetjük igazán, míg a teljes értékű Windows operációs rendszeren maradéktalanul ki tudjuk hajtani a benne rejlő lehetőségeket.

Győztes: Surface Pro 4

Akkumulátor

Ebben az esetben a helyzet megint egyértelmű folyamatos használat mellett az iPad Pro messze jobban bírja mint a konkurens Surface. A Microsoft tabletjéből maximum 5, nagyon óvatos használat mellett 6 óra volt kisajtolható, míg az iPad Pro 10 óra fölötti használati időt biztosít. Szerintünk egyértelmű a győztes.

Győztes: iPad Pro

Kép

Operációs rendszer

Na itt lennének bőven viták, hisz egy Apple ökoszisztémába beágyazódott felhasználónak értelemszerűen az iOS sokkal inkább hazai pálya mint a Windows. Azonban ha ettől eltekintünk, tény, hogy a Microsoft jobb úton jár. Egy teljes értékű operációs rendszert tett egy tabletre, annak persze minden előnyével és hátrányával, azonban még így is el kell ismerni, hogy a Surface Pron jobb dolgozni, jobb játszani (főleg egy Xbox kontrollerrel) és ez leginkább a teljes értékű operációs rendszernek köszönhető. Ha lesznek viták ha nem mi kihirdetjük győztesnek.

Győztes: Surface Pro 4

Összefoglalva a fentieket a felsorolt tulajdonságok alapján a Surface Pro 4 nyert nálunk, de nem vitatjuk, hogy az Apple egy fantasztikus terméket alkotott az iPad Proval, mely gyakran képes kiváltani a notebookokat. Nagyon várjuk a két cég most tavasszal milyen megoldásokkal áll elő. A Surface Pro 5 esetében komoly akkumulátor növekedést várunk, valamint jobb hangot és esetleg a trackpad még kényelmesebbé tételét. Az iPad Pro viszont biztosan nem lesz hibrid megoldás, így szerintünk be kell érjük majd szebb, vékonyabb designal és 2x gyorsabb processzorral, ahogyan az lenni szokott.

A Surface Pro 4-et a Konzol Világ biztosította a számunkra, köszönjük nekik.

SI-lány: Iyonna Fairbanks, az egzotikus szépség

A dögös biztonsági őr, aki állatkertben dolgozik.

10 dolog, amit nem tudtál Lewis Hamiltonról

A címlapunkon szereplő Forma-1-es pilótáról rengeteg pletyka kering, pedig sokkal több van benne annál, éppen kivel jár.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

18
Figyelem
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!
A későbbiekben ne jelenjen meg ez az ablak, akkor is felnőtt leszek még.
Elmúltam 18 éves
Még nem múltam el 18 éves

50%-os kedvezménnyel fizethet most elő!

Csak 4950 Ft