Barbecue oldalas töltényszmókerben elkészítve

Előfizetek

Ugyanaz a hús másként készítve, öltöztetve egészen felismerhetetlen is tud lenni. Gondoljunk bele, egy profi sminkes, stylist mit tud kihozni egy nőből! Műsorok mutattak már nekünk csodákat, hogy a hétköznapi Mancikából csiszoltak bálkirálynőt. Ez megvalósítható a konyhában is!

Olvasd el ezt is!

Előző barbecue-s írásomban a kezdetekről írtam, csirkecombbal léptem be a füstön sütés világába. Ami olyan szinten megragadott, hogy biztos volt a folytatás. Az ismert, közkedvelt és megszokott húsok átlényegülnek, egészen más arcukat mutatják. Az első próbálkozás óta füstöltem süllőt, ami elképesztően jó lett, a jövőben írok majd róla. Most pedig jöjjön az oldalas, ami hagyományosan készítve is az egyik nagy kedvencem. Csontos, szaftos, zsíros, zamatos, imádom!

Kép

Nem írom személyre szabottan miből mennyi kell, mert egy táblányi oldalas alatt nem érdemes nekiállni. Ahhoz pedig 6-8 nagyon éhes ember kell, csajos a buli esetén 10-12 fő simán jól lakik. A tábla alatt pedig értem az oldalast egyben a dagadó résszel. Keressünk egy jó hentest, aki szétbontja megfelelően. Leválasztja és kettészedi a dagadót, hosszában levágja a húsos, porcogós részt és egyben hagyja a csontos bordát. Persze magunk is megbirkózhatunk a darabolással, a Nyárspolgár blogon igen részletes leírást találunk. Ezzel a technikával az oldalas részeit külön fogjuk sütni, a tálalásnál pedig érdemes minden részből juttatni egy darabot mindenkinek.

Kép

Gyújtsunk be! Az oldalasnak 5-6 óra folyamatos 110-120 fokos hőmérséklet kell. Keressünk minőségi faszenet vagy brikettet. Én most próbáltam először a kókuszháncsból készült brikettet, ami a gyártói információ szerint kétszer annyi ideig bírja, mint egy átlagos faszén. Jelentem, bírja. Közel hat órán keresztül egyenletesen tartotta a hőt, és még után is jó ideig izzott a sütő aljában, hamu pedig alig maradt utána. Nem olcsó, de használat után látni fogjuk, hogy megérte. Szóval a begyújtó kéménybe kezdjünk el izzítani, a töltényszmóker aljába pedig szórjunk kétszer annyi brikettet, mint a kéménybe.

Kép

Fűszerezzük be a húst. Első lépésként készítsük el a fűszerkeveréket, azaz a rub-ot:

4 evőkanál barnacukor

2 evőkanál só

2 evőkanál csemege pirospaprika

evőkanál csípős pirospaprika

1 teáskanál őrölt feketebors

2 teáskanál fokhagymapor

teáskanál gyömbérpor

A húsdarabokat nagyon vékonyan kenjük be mustárral, ezzel fogjuk ráragasztani a rub-ot. A fűszereket jól keverjük össze és dörzsöljük, masszírozzuk a húsba.

Kép

Ha a brikett átízott a begyújtóba öntsük a többire és építsük össze a sütőt. Várjuk meg, míg stabilizálódik benne a hőmérséklet. Nyissuk fel, a vizes tálba tegyünk 3-4 liter forró vizet, a húsdarabokat pedig rendezzük el a rácsokon. A tűz mellé szórjunk füstölő forgácsot és csukjuk le a szmókert.

Kép

Innentől ráérünk, öt óra biztosan kell neki. Vannak módszerek, hogy sütés közben egy órára becsomagolják zsírpapírba a húsrészeket, de én ezt most kihagytam. A töltényszmóker a kókuszháncs brikettel tökéletesen tartotta az egyenletes hőmérsékletet. Többször ellenőriztem, de nem volt szükség beavatkozásra. Háromnegyed óránként dobtam be egy kevés füstölő forgácsot, biztosítva a tökéletes aromát.

Kép

Köretnek közben aprítsunk fel édesburgonyát, sárgarépát, zellert, kelbimbót és céklát. Sóval, olívával és egy kevés balzsamecettel átforgatva sütőben süssük puhára őket. Készítsünk egy coleslaw, káposzta salátát is. 60 dkg káposztát 20 dkg sárgarépával apró lyukú reszelőn aprítsunk fel. Sózzuk bőven, jól forgassuk át. 5 perc után bő vízzel öblítsük le a sót és egy szűrő segítségével alaposan csepegtessük le. 3-4 evőkanál almaecettel, őrölt fekete borssal és házi majonézzel forgassuk össze.

Kép

Az elkészült húsokat negyed órát pihentessük. Minden húsrészből kerüljön a tányérra. Mellé a sült zöldségek, a káposztasaláta és a barbecue szósz. Egy jó sör vagy egy remek roseé fröccs tökéletes párosítás ehhez a nem mindennapi ételhez.

Kép

Házi barbecue szósz:

1,5-2 kg marhacsontot 200-220 fokon beteszek a sütőbe szépen lepirulni. Nagyobb darabokra vágott zöldségeket (répák, hagyma, zeller, karalábé) kevés zsíron lepirítok, majd felöntöm 2 liter marhahús alaplével. Beledobálom a csontokat is és 4-5 órán keresztül lassan főzöm, néhány ág kakukkfűvel. Leszűröm, a levet visszateszem, hogy a felére visszaforraljam. Közben 1 liter paradicsomlevet teszek fel főzni kevés vörösborecettel, barnacukorral, worchester szósszal, némi füstölt pirospaprikával, sóval és borssal. Végül összeöntöm a két komponenst és együtt is főzöm bő egy órát.

Madonna smárolt Michael Jacksonnal

Ezt az infót eddig csak Madonna barátai tudták, de most egy kis énekelgetés közben kikotyogta a sztár

A seggnagyhatalom ismét zászlóshajót választott

Mutatjuk a 2016-os Miss BumBum verseny díjnyertes fenekét.

Meghalt John Lennon!

Sajnos ez egy 36 éves hír, de a mai napig komoly hatása van, ha elhangzik. Pedig az idő mindenre megoldás – szokták mondani – mégis, ebben az esetben ez máshogy van. Meghalt John Lennon a Beatle, az aktivista, a szemüveges hippi, aki mindig meztelenül pózolt valahol a 70-es években.

Végre! Fail Army csak csajokkal

A szerkesztőségünk egy dologban hagyománytisztelő. És az a Fail Army!

Már 40 ezer követőnk van Instán! Köztük vagy?

Ne habozz bekövetni a Playboy Instagram-oldalát! Ennyi ember nem tévedhet!

Fizess elő még ma!

Előfizetek

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9.950 Ft helyett 50% kedvezmennyel csak 4.975 Ft! Playboy Karácsonyi Akció

Csak 4975 Ft

18
Figyelem
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!
A későbbiekben ne jelenjen meg ez az ablak, akkor is felnőtt leszek még.
Elmúltam 18 éves
Még nem múltam el 18 éves