Playboy Konyha: Fogas kárpáti módra

Testes fehérborral kínáljuk a karácsonyi csodát.
Forrás: Vidra Péter
Előfizetek

Testes fehérborral kínáljuk a karácsonyi csodát.

Jön a karácsony, gondolom, mindenki érzi. Nem is gasztro blogger az, aki nem áll elő ilyenkor jobbnál jobb ünnepi fogásokkal. Jöjjön hát kettő az én tollamból is, mindkettő nagy klasszikusa a magyar konyhának. Persze mindkettőt egy kicsit modernizáltam, saját szájízemre szabtam.

Kép
forrás: Vidra Péter

Az első a fogas kárpáti módra burgonyákkal. Rögtön az elején el is mondanám, hogy a lila burgonyából készült pürém, nem is lett olyan lila, mint szerettem volna. Van ez így, de az íze fenomenális volt ettől függetlenül.

A rák megtisztításával kell kezdenünk. Kettétépjük, szétválasztjuk a fejét a farkától, melyről utána eltávolítjuk a páncélt. Kis késsel óvatosan megnyitjuk a hátoldalát, ahol a tápcsatorna fut végig. Ez egy vékony, fekete, cérnaszerű valami, amit húzzunk ki.

Ezután jöhet a mártás elkészítése. Hevítsünk fel egy edényt és löttyintsük meg olajjal, ezen igen intenzíven pirítsuk le a rákok fejeit és páncél darabjait. Szedjük ki a lábasból a már rózsaszínes, pirosos darabokat és vágjuk bele a zöldségeket a póréval együtt. Ha kicsit megkapattuk ezeket is, mehetnek vissza a rákdarabok és öntsük fel a borral. Hagyjuk néhány percig, hogy az alkohol elpárologjon, majd öntsük fel 5-6 dl vízzel, dobjuk hozzá a petrezselymet is. Kis lángon főzzük egy órát minimum, szűrjük le és hagyjuk 5-10 percet ülepedni, kanállal tetejéről a zsiradékot szedjük le. Az így kapott alaplevet tegyük vissza még redukálódni a tűzre. Lényeg, hogy egy nagyon koncentrált, bársonyos alaplevet kapjunk, amit egy diónyi hideg vajjal elkeverve még selymesebbé teszünk.

Közben a halat vágjuk fel, formázzuk meg, majd tegyük 6%-os sóoldatba (1 liter vízhez 6 dkg só) egy órára. Ettől a hal húsa sokkal finomabb, szaftosabb, feszesebb lesz. Tisztítsuk meg a burgonyákat és enyhén sós vízben főzzük puhára. A lilát kockázva, a kiflit pedig karikára vágva. Ahogy megpuhultak a fehéret vegyük ki a vízből, a lilát pedig hagyjuk benne tálalásig.

A negyedekre vágott gombát néhány cseppnyi olajon pirítsuk le. Fűszerezzük sóval, fehérborssal, öntsük fel tejszínnel és szórjuk meg az apróra vágott kaporral bőségesen. Forraljuk össze jó alaposan.

A halat bőrös felével tejük forró serpenyőben kevés olajjal. Ujjunkkal nyomjuk le egy kicsit, mivel a hőtől összehúzódik és a bőrös oldalának közepe elemelkedik, és nem sülne egyenletesen. Amikor szépen lepirult fordítsuk meg és tegyük be 60-70 fokra előmelegített sütőbe egy darab vajjal a tetején 10-15 percre.

Közben a lila burgonyát szűrjük le, törjük össze és jó sok vajjal keverjük krémesre. A fehér krumpli karikákat pedig olajban süssük ropogósra. A rákot pedig hevített serpenyőben pici olívaolajon oldalanként 1-1 percig süssük.

Ízlésünk szerint minden elemet tálaljunk, helyezzünk el a tányéron. Locsoljuk meg az ételünket a csodás rák mártással és pattintsunk fel hozzá egy testesebb fehérbort.

Kép
forrás: Vidra Péter

Hozzávalók 2 főre:


40 dkg süllő filé

30 dkg rák

20-20 dkg lila- és kifli burgonya

30 dkg barna csiperke

2 dl tejszín

1/2 csokor petrezselyem

1-1 kisebb fehér- és sárgarépa

Darabnyi póréhagyma

1 dl száraz fehér bor

Kapor

A Wall Street legsikeresebb bankára beszélt a siker 24 szabályáról

Richard Jenrette hátrahagyott listája sokaknak segíthet a felemelkedésben.

Egyre inkább úgy tűnik, kihalófélbe került a hagyományos legénybúcsú! Mutatjuk a jelenség okát

Volt időszak, amikor a legénybúcsúkon csak a legközelebb haverjaid és férfi családtagjai vettek részt, akik a menyasszony ismerőseivel egészültek ki. Aztán az egyéjszakás bulikat felváltották a többnapos ünneplések és a külföldi utazások. Most pedig egy újabb változás következett be az utolsó, gyűrű nélküli ivászatban.

Ronaldo érdekes nyilatkozatot tett a Liverpoolról

Szombaton dől el, hogy a Real Madrid behúzza-e zsinórban a harmadik Bajnokok Ligája-győzelmet.

A grillezés férfias tudománya: tippek kerti sütögetéshez

Ha beköszönt a jó idő, akkor valószínűleg nem telik el hétvége grillezés nélkül. Azonban a sütögetés egy külön tudomány, amit neked is ideje elsajátítanod, ha azt szeretnéd, hogy egészséges és finom falatokkal kínálhasd meg a haverokat.

Zseniális videóval fogta meg a nürburgringi 24 órás verseny esszenciáját a Porsche

A Manthey csapat hatodik sikerét aratta a patinás németországi viadalon.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő egy évre és az Exclusive különszámunkat is megkapod!

Csak 5950 Ft