Ne öljétek meg a halottainkat

michael jackson,leaving neverland,neverland elhagyása,hbo,hbo go,dokumentumfilm,vélemény
Forrás: Getty Images
Előfizetek

Minden jó lemeznek két oldala van. Ennek a lemeznek az A oldalán egy tehetséges művész alkot, a B oldalon pedig kiderül róla, hogy egy tetű.

Az utóbbi hónapok eseményei után már meg sem rezzenünk azon, hogy ismét karaktergyilkosság zajlik: a #metoo-mozgalomnak rengeteg mindenben igaza volt, de abban biztosan nem, hogy egy 140 karakteres Twitter-bejegyzés bőven elég ahhoz, hogy bedöntse egy ember karrierét. A rögtönítélő bíróság ma az interneten ülésezik, egyetért saját magával és próbálja átírni a történelmet.

Louis CK hiába kérdezte meg az általa "zaklatott" nőktől, hogy megrángathatja -e magát előttük, majd, miután nemet mondtak neki, nem folytatta tovább; ez már olyan mély sebeket ejtett egyesekben, hogy muszáj volt kukába vágni a standupos egyébként zseniális "I love you, Daddy" című filmjét és elkergetni messzire, amíg átgondolja, mit is művelt.

Louis CK
forrás: Getty Images
Louis CK

De mit is? Feltett egy kérdést? A fazon egy perverz idióta. Harminc éve másból sem áll a műsora. Azt hitted, hogy viccelt? Nos, ez legyen a te gondod, ne az övé. (Jelen esetben arról van szó, hogy Louis CK nem vette elő a farkát, csak megkérdezte, hogy szabad -e?)

Cikkünk a témában

Woody Allen-t kirúgta az Amazon, amiért egy huszonöt évvel ezelőtti, egyébként sosem bizonyított vádaskodás ismét napvilágot látott. A rendező 68 millió dollárra perelte a stúdiót, mert az üzlet még mindig nem úgy működik, ahogy a social justice warriorok elképzelik.

r kelly
forrás: Getty Images
R Kelly

A hihetetlen népszerűségnek örvendő RnB-sztárt, R Kelly-t tízrendbeli súlyos szexuális zaklatással vádolják, amiket kiskorúak ellen követett el. Ez sem új sztori, Kelly-t már 2008-ban felmentették egyszer, amiért a vád által bemutatott videófelvételt a bíróság nem tartotta bizonyító erejűnek (erről egyébként a fergeteges Boondocks - Kertvárosi gettó - című animációs sorozatban is megemlékeztek már).

A Spotify eltávolította R Kelly dalait a szolgáltatás gerincét adó lejátszási listáiról.

Bele sem kezdek Roman Polanski, vagy Jerry Lee Lewis történeteibe.

A művészvilág az elmúlt kétezer évben sok mindent látott már és igyekezett a helyén kezelni a dolgokat (vagy épp eltussolni, de ezt most hagyjuk). Ugyanis attól, hogy valaki egy rohadék, még lehet zseni. A kettő nem befolyásolja és nem is írja felül egymást.

Nem azért nem hallgatom Chris Brown dalait, mert bucira verte Rihanna fejét, hanem azért, mert szar.

A celebeknek is fel kell dolgozni a népszerűséget és többen próbálják ezt kihasználni. Megvádolják, kizsigerelik őket, mert a kép, amit mutatnak minden tekintetben értékesebb, mint a vagyonuk.

Ha nem lenne egyértelmű: a bulvárlapok és a színes magazinok oldalairól mosolygó celebek nem a barátaid. Nem a rokonaid. Nem az ismerőseid. Szélsőséges esetekben utolsó mocsadékok is lehetnek és ha esetleg áthágják az egyezményes morális, vagy büntetőjogi törvényeket, rábízhatjuk őket a hatóságokra. Közben popcornt csócsálva élvezhetjük, ahogy egy csillag a mocsárba zuhan főműsoridőben - ezeket a történeteket általában mindenki szereti.

Mindenki bűnhődhet, ha bizonyítást nyer, hogy érdemes rá. De a munkájukat kitörölni a történelemből már egy teljesen új szintje a hülyeségnek.

Szóba sem kerül az áldozathibáztatás, bár már a gyerekmesékből is az derül ki, hogy nem szabad becsengetni egy mézeskalácsból készült házba - meg az, hogy a farkasok egy nyeletre eszik meg az öregasszonyokat, akik még sokáig élnek bennük -, az áldozatot is megilleti az ártatlanság vélelme. Ha valaki szexuális ragadozó, a hobbijai közé tartozik a zaklatás, vagy a pedofília, hurcolják csak meg, dobják el a kulcsot. Akár az SJW-k, akár a törvénykezés.

De lehetőleg addig, amíg életben van.

michael jackson,neverland
forrás: Getty Images
Michael Jackson

Neverland elhagyása

Az HBO GO-n holnap debütál Dan Reed Neverland elhagyása című kétrészes dokumentumfilmje, amiben két férfi vall arról, miként váltak Michael Jackson sorozatos szexuális bántalmazásának áldozatává.

A gyerekek hét és tíz évesek voltak, amikor az énekes barátai lettek. Mind őket, mind családjukat elbűvölte a karrierje csúcsán levő szupersztár mesébe illő élete, aki állításuk szerint többször bántalmazta őket.

Azt, hogy Jacko a gyerekeket szereti, az elmúlt harminc évben tényként kezelte a közvélemény. Bár nem bizonyítottak rá semmit, jelek, vallomások és vádak tucatjai bukkantak fel. Természetesen volt egy kör, aki azzal érvelt, hogy Jacko gyerekkora óta a rivaldafényben éli az életét, az apja rengetegszer megverte és ezért lehet egy kicsit kattant.

A "kicsit kattant" és a "gyerekekkel szekszuál" között azért hatalmas különbségek vannak.

Michael Jackson, mint a világ - eddig - utolsó gigasztárja Váliumba, Xanaxba és Ativanba menekült, miután húga, a kevésbé sikeres La Toya Jackson is előállt egy történettel.

Nem tudok és nem is fogok hallgatni tovább! Felejtsétek el a szupersztárt, felejtsétek el az ikont! Bárki más, aki harmincöt éves korában kisfiúkkal fekszik le, nem részesülne megértésben!

La Toya elmondta, többször látta Michaelt kisfiúk társaságában félreérthetetlenül viselkedni és szerinte a gyerekkori zaklatások tették őt is zaklatóvá. Később azt állította, bátyja megpróbálta elrabolni és megölni őt, miután bejelentette a bulvársajtónak, hogy bizonyítéka van testvéréről, de azt félmillió dollárnál egy centtel sem adja oda kevesebbért.
Később kiderült, hogy hazudott: a leendő férje, Jack Gordon tartozásaira kellett volna a pénz, aki egyébként verte az énekesnőt.

la toya jackson,michael jackson
forrás: Getty Images
Michael és La Toya Jackson

1993 derekán egy fogorvos, Evan Chandler vádolta meg Michael Jacksont, szerinte az énekes szexuálisan zaklatta 13 éves fiát, Jordan "Jordy" Chandlert. A gyerek Jackson rajongója volt, 1992-ben találkoztak, akkor az édesapa is áldását adta a barátságra. Jackson szinte családtag lett náluk. A National Enquirer hosszú cikket közölt "Michael adoptált családjáról". A cikk szerint Jackson "ellopta" Chandler fiát az apjától, többször hívta neverlandi birtokára, a sráccal együtt utaztak Floridába és Las Vegasba - ezek az utak "véletlenül" mindig az elvált apa láthatási idejére estek, a gyerek pedig inkább a celebbel lógott szívesebben.

jordan chandler,michael jackson,jordy chandler
forrás: Mirror
Jordan Chandler és Michael Jackson

1993-ban Evan kérte Jacksont, hogy töltsön minél több időt a fiával és építtessen egy vendégházat nála, hogy több időt lehessenek együtt. (Miután ezt az önkormányzat megtagadta, Chandler megpróbálta rávenni a sztárt, hogy vegyen neki egy új házat.)

Evan többször aludt Jacksonéknál, ilyenkor mindkét fia egy szobában aludt a sztárral. Ekkor kezdett gyanakodni, de amikor rájuk nyitott, mindenki fel volt öltözve és sosem látta, hogy bántalmazták volna a gyerekeket.

Később napvilágra került egy privát telefonhívás, ahol Chandler a következőket mondta:

Felbéreltem a legrohadtabb ügyvédet, akit csak találtam. Mindenképp nyilvánosságra akarja hozni, olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet, annyi embert megalázva, amennyit csak lehet. Szemérmetlen, gonosz, okos és minden másnál jobban vágyik a hírnévre! Minden a terv szerint halad. Amint felhívom, ez az ember elpusztít mindenkit, olyan fondorlatos, gusztustalan módon, ahogy csak ő képes rá. Minden engedélyt megadtam erre. Jackson egy gonosz ember, sokkal rosszabb a gonosznál és erre bizonyítékom van. Ha ezt végig csinálom, kurva sokat nyerek, nem létezik, hogy veszítsek. Minden az enyém lesz és Michael karrierének vége.

Amikor megkérdezték, hogyan hatna ez a fiára, így reagált:

Teljesen irreleváns. Mészárlás lesz, ha nem kapom meg, amit akarok! Ha végeztem vele, egy darab lemezt sem fog eladni soha többé!

Ez a felvett telefonbeszélgetés kritikus volt Jackson védelme szempontjából. 1994 októberében Mary A. Fischer a GQ-ban tette közzé, hogy Chandler négyszemközt már megvádolta az énekest, de ahelyett, hogy a rendőrséghez fordult volna, egy forgatókönyv jogait próbálta megszerezni tőle.

Peren kívül egyezkedtek, Chandler 20 millió dollárt követelt a sztártól, amit az megtagadott.

Az apa pszichiáterhez vitte a gyereket, aki egy több mint háromórás kezelést követően bevallotta, hogy Jackson hónapok óta szexuálisan zaklatja. Elmondása szerint szó volt csókról, maszturbálásról és orális szexről is, valamint pontos leírást adott a sztár péniszéről.
Ezen bizonyítékok birtokában a Los angelesi rendőrség megkezdte az eljárást: harminc, Jacksonhoz közel álló gyereket kérdeztek ki, akik egytől egyig azt állították, semmi hasonlót nem éltek át. Brett Barnes és Wade Robson nem csak a nyilvánosság, de a bíróság előtt is állította: soha, semmilyen zaklatás nem érte őket.

Ekkortájt derült ki, hogy Chandler 68400 dollár gyerektartással lóg.

wade robson,michael jackson
forrás: Daily Mail
Wade Robson és Michael Jackson

Szeptemberben polgári peres eljárásban próbálták elkani a szupersztár grabancát. Kalifornia állam kétmillió dollárt költött a vád megalapozására, több mint 200 szemtanút hallgattak ki, de képtelenek voltak alátámasztani Jordan történetét.

'93 decemberében a rendőrség lefényképezte, levideózta Michael Jackson meztelen testét. Egy hónappal később a Reuters adta hírül, hogy a képek alapján pontatlan Jordan leírása. (Később kiderült, Jordan állítása, miszerint a sztárt körülmetélték, szintén nem igaz, a halálát követő boncolás során ez egyértelmű bizonyítást nyert.)

Az esetet felkapta a világsajtó. Diane Dimond, aki tizenöt éven keresztül próbálta bebizonyítani, hogy Michael Jackson pedofil, a Hard Copy-ban jelentetett meg egy cikket, melyben úgy dobta be Macaulay Culkin nevét, miszerint "a gyereksztár tagadja a vádakat".

A bulvárlapok sokat költöttek bármilyen apróságra: két, a Los angelesi rendőrségről származó, bizalmas dokumentumot húszezer dollárért vásároltak meg, és Jackson több alkalmazottja is hajlandó volt bármit kipakolni egy kis alamizsnáért. Egy pár százezer dollárért azt vallotta volna, hogy Jacko zaklatta Macaulay Culkint, ötszázezerért pedig azt, hogy látták, ahogy a szupersztár ráteszi a kezét Culkin nadrágjára. (Culkin minden alkalommal, eskü alatt tagadta ezeket a vádakat.)

michael jackson,macaulay culkin
forrás: In Colors
Macaulay Culkin és Michael Jackson

Jackson korábbi személyi testőre sem a rendőrséghez fordult azzal a történettel, hogy a sztár egy kisfiú meztelen képéről készült fényképét kérte tőle: 150000 dollárért adta el sztorit a Hard Copy-nak. Jacko bejárónője "az undor miatt lépett ki munkahelyéről", miután látta az énekest egy kisfiúval zuhanyozni: ez a történet húszezret ért a fent említett bulvárújságnak, függetlenül a ténytől, hogy a nőt 1991-ben kirúgták Neverlandről.

1994 januárjában az eljárás befejeződött: a sztárnak végül 23 millió dollárt kellett fizetnie, kicsivel több, mint 15 milliót Jordannek egy elkülönített számlára, másfél milliót a két szülőnek és ötmilliót a család ügyvédjének. Az eljárás visszhangja miatt a Pepsi felbontotta évtizedes partneri együttműködését Jacksonnal.

Tíz évvel később

2000 augusztusában Michael egy ráktúlélő kisfiút, Garvin Arvizót és családját fogadta neverlandi birtokán. A sztár úgy érezte, elrabolták tőle a gyerekkorát, ezért segíteni szeretne a beteg gyerekeknek, hogy jobb kedvük legyen.
2003-ban a brit ITV levetítette "Michael Jacksonnal élni" című dokumentumfilmjét, amiről a Guardian később azt írta, ez volt az a szikra, ami fellobbantotta a későbbi erdőtüzet.

A filmben Arvizo és Jackson egymás kezét fogják és arról beszélnek, a sztár sok gyerekkel aludt egy ágyban.

Semmi szexuális dolog nincs ebben. Csak aludtunk. Betakartam őket. Aranyos volt.

- mondta Jacko, ez pedig becsípődött a '93-as nyomozást vezető Thomas W. Sneddon Jr.-nál, aki bár azt nyilatkozta, az, hogy egy felnőtt ember gyerekekkel alszik, még nem törvénybe ütköző Kaliforniában, júniusban újraindította a nyomozást.

Thomas W. Sneddon Jr.
forrás: The New York Times
Thomas W. Sneddon Jr.

Augusztusban kihallgatta Garvint és édesanyját, Janetet, akik elmondták, Jackson több alkalommal molesztálta a kisfiút, amíg (az anya elmondása szerint) a szülőket fogolyként tartotta bezárva Neverlanden.
Miután átkutatták a ranchet, a rendőrök semmi gyanúsat nem találtak, pár nappal később viszont bilincsben vezették el a sztárt, aki, miután letette hárommillió dolláros óvadékát, szabadlábon védekezett az ellene indult, hétrendbeli, gyerekek kárára elkövetett zaklatási ügyben.
Michael rajongói világszerte összegyűltek, hogy támogatásukról biztosítsák a sztárt.

michael jackson,tárgyalás
forrás: Getty Images
Michael Jackson a tárgyalására tart

A tárgyalás 2005 februárjában kezdődött, a nyilvánosság teljes kizárásával. A vád igyekezett bizonyítani, hogy Michael Jackson viselkedési mintája évtizedekre visszamenőleg igazolja, hogy pedofil, neverlandi birtokán játékokkal és vidámparkkal ámítja el a gyerekeket, majd később szexuális tevékenységekre veszi rá őket, míg a szüleiket értékes ajándékokkal kenyerezi le.
Azt is próbálták bebizonyítani, hogy az ITV dokumentumfilmje forgatása során az Arvizo családot kényszerítették a szereplésre.

A tárgyalás alatt több tanút is meghallgattak: Jason Francia szerint Jacko lefizette édesanyját, aki akkoriban neki dolgozott. Szexuális zaklatásnak minősítette azt, hogy a sztár néha megcsikizte és állította, minden csikizés után kapott valamennyi pénzt az édesanyja. Ralph Chacon, egykori biztonsági őr elárulta, látta, ahogy Jackson szájjal elégíti ki Jordy Chandlert a '90-es évek elején. Adrian McManus, korábbi szobalány látta Jacksont, ahogy fiúkat puszilgat, köztük Macaulay Culkint is. Philip Lemarque, Jacko szakácsa látta, ahogy Michael Macaulay Culkin alsójában matat. Culkin mindkét vádat tagadta. Jordan Chandler külföldre utazott, ezért nem vett részt a tárgyaláson.

innocent
forrás: Getty Images

Gavin Arvizo tanúvallomása szerint Jackson a dokumentumfilm bemutatása után borral kínálta őt és öccsét, majd maszturbált előttük. Azt mondta nekik, fontos, hogy egy férfi kielégítse magát, mert "még a végén megerőszakol egy nőt".
Gavin öccse kétszer látta Jacksont, ahogy Gavinnel üzekedik, alkohollal kínálta őket, amiket "Jézus dzsúznak" hívott és pornográf tartalmakat mutatott nekik a számítógépén.

chlld abuse,michael jackson
forrás: Getty Images

A védelem meghallgatta Macaulay Culkint, aki elmondta, többször aludt együtt az énekessel, de soha semmi helytelen nem történt, barátok voltak és közel álltak egymáshoz, hiszen mindketten a gyereksztárok világából érkeztek. Abszolút nevetségesnek nevezte a vádakat.

Wade Robson ötéves volt, amikor először találkozott Michael Jacksonnal. Ő is több alkalommal aludt egy ágyban vele, de állította, hogy sosem molesztálták.

michael jackson,innocent
forrás: Getty Images

Az esküdtek egy héten át tanakodtak, mire döntésre jutottak: Michael Jacksont nem találták bűnösnek egyetlen vádpontban sem.

A tárgyalás során 2200 sajtómunkatárs várakozott a bíróság előtt.

michael jackson,tárgyalás,tünetés
forrás: Getty Images

Tíz évvel ezelőtt eltemették a tizenháromszoros Grammy-díjas énekest, halála után tizennégy hónappal Evan Chandler öngyilkos lett.

Új fejelmények

2013-ban Wade Robson dacára annak, hogy többször is eskü alatt vallotta, hogy a sztár nem molesztálta, 31 éves korában, miután új terapeutához kezdett járni, megváltoztatta álláspontját és másfél milliárd dolláros keresetet nyújtott be Jackson örökösei ellen. 2015-ben Mitchell Beckloff bíró azzal zárta le az ügyet, hogy Robson túl sokat várt a vallomással, ezért nem kap semmit.
Robson azzal védekezett, "eddig nem jött rá, hogy szexuálisan zaklatták".

james safechuck,michael jackson
forrás: Getty Images
James Safechuck és Michael Jackson

Ugyanabban az évben egy másik úriember, James Safechuck is keresetet nyújtott be. Miután hallotta Robson vallomását rájött, hogy őt is molesztálta Jackson, akivel egy Pepsi reklámban dolgozott együtt. Safechuck egyszer - rengeteg másik gyerek társaságában - egy színpadon állt a sztárral, a Bad turné során, állítása szerint ő volt Jacko kedvence.
Safechuck Robson ügyvédjét kérte fel a védelmére és több dátumot is biztosra mondott, amikor a sztárral együtt volt Neverlanden. Jackson az állítólagos molesztálások ideje alatt világkörüli turnén volt.

Wade Robson ötévesen kezdett táncolni, azóta koreográfusként, tévés személyiségként dolgozik. Több videóklipet is rendezett (az N'Sync-nek és Britney Spearsnek is), saját műsora volt a Music TV-n és zsűrizett a "So you think you can dance?"-ben. Michael Jackson halálát követően kedves nekrológot írt, amiben barátjának hívta az énekest. 2010 környékén adódtak anyagi gondjai, majd szerette volna megrendezni a Cirque du Soleil Jacko-tematikájú előadását, a One-t, de a hagyatékot kezelő alapítvány elutasította. Később ő maga járta körbe a sajtót azzal, hogy idegösszeomlást kapott, a házassága és a karriere gajra ment. Ekkor igyekezett kiadót találni könyvéhez, ami arról szólt volna, hogy Michael Jackson zaklatta kiskorában, de egy kiadót sem érdekelt a története.

Most pedig mindketten egy dokumentumfilmben mesélik el, mi is történt Neverlanden.

Dan Reed rendező, aki semmiképp sem akart több tanút meghallgatni a két férfin kívül, azt állítja, Michael Jackson sorozatosan erőszakolt meg kisfiúkat. Elmondta:

Ha bármi újat tanultunk a közelmúltban, az éppen az, hogy a szexuális zaklatás összetett kérdés, és oda kell figyelnünk az áldozatok mondandójára.

Mindent eltörölni

A vádak miatt eltávolították Michael Jackson szobrát a Brit Nemzeti Futballmúzeumból. A Simpson család alkotói többé nem engedik sugározni azt az epizódot, amelynek egy szereplőjét Jacko szinkronizálta. Kanadában, Norvégiában, az Egyesült Királyságban és Új-Zélandon több rádióállomás is törölte a lejátszási listáiról Michael Jackson slágereit, a még meg sem jelent dokumentumfilm hatására.

Képzeljük el, hogy az ember, aki az egyik legnagyobb hatást tette az elmúlt 50 év popzenéjére, egyszercsak kitörlődik az emlékezetünkből.
Képzeljük el, hogy halloweenkor nem csendül fel a Thriller, vagy egy céges bulin a hullarészeg hr-es csaj nem kezd el indokolatlanul tvisztelni a Billie Jean-re.
Képzeljük el, ahogy torkon szarjuk Quincy Jones-t, amiért megírta a Bad-et.

Vagy egyszerűen képzeljük el, hogy mindenki azt képzel, amit akar.
Én például, hihetek a vádaknak és hihetem, hogy Michael Jackson egy pedofil sorozaterőszakoló volt, akivel nem értek egyet és megvetem.
És ettől még kedvelhetem és felrakhatom a Beat it-et. Vagy ha nem tetszik, kikapcsolhatom a rádiót.

A Közönséges bűnözők, vagy az Amerikai szépség attól még kurvajó filmek, hogy Kevin Spacey egy szar alak. A Don't stop 'til you get enough pedig egy kurvajó szám attól, hogy Michael Jackson egy beteg ember volt.
Azok, akik patakokban könnyeztek, torkuk szakadtából visítottak fájdalmukban, amikor 2009-ben eltemették kedvencüket, most hirtelen más véleményen vannak a zenéjéről.

Hát, öcsém... Ezt előbb kellett volna.

A Neverland elhagyása március 8-tól látható az HBO GO-n, a film tévépremierje április 10-én és 11-én lesz az HBO-n.

Tovább olvasok
Az idei nyár a Balatonról szól

Kismilliónyi program vár mindenkit a Nagyon Balaton rendezvénysorozaton.

Heti trendi eyecandy

A hétfői jócsaj-mustra folytatódik!

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem