„Macskabaszta vágtában”?

katonaság,sorozás,military,szleng,teszt,játék,sztori,sereg
Forrás: Oziel Gomez / Unsplash
Előfizetek

Merülj alá a nyolcvanas évek katonai szlengjében, és töltsd ki tesztünket!

Nemrég megint a szemem elé került a szegedi biológusprofesszor, az általam nagyra becsült Boldogkői Zsolt Facebook-bejegyzése. Az írás arról szól, hogy a sorkatonaság alapvetően egy elég rossz dolog volt – már annak, aki sorkatona lett.

Megtanult inni, cigizni, és számtalan megaláztatást kellett elviselnie, hogy aztán, mikor „öreg” katona lett, mindezt a fiatalabbak nyakába zúdíthassa. Ezt elég nehéz lehetett kibírni. A bátyámon is megfigyelhettem: 1986-ban volt előfelvételis katona Zalaegerszegen, és eléggé megtörte a dolog – főleg az eleje. Egyszer például éppen otthon volt eltávozáson, amikor kitört rajta a bárányhimlő. Én még embert nem láttam így megörülni betegségnek, mint őt: legalább egy hétig otthon maradhatott.

Anyám szerint nem baj, hogy elvitték, mert a „katonaságnál lesz férfi valakiből”. Nos, ennél nagyobbat nem is tévedhetett volna. Ezért aztán egyáltalán nem baj, hogy hivatásos állomány védi ma már az országot. Bár azt gondolom, hogy a háborúkat ma már beszivárgó kamuegységek vívják – mint a Krímben –, zsoldoshadseregek, aztán neadjisten interkontinentális ballisztikus rakéták. Meg számítógépes szakemberek, akik simán meghekkelnek egy országot.

Így aztán, hadd idézzem Kodályt és a Háry Jánost: „Csak az menjen katonának, aki ilyet szeret.”

sereg,military,katonaság,szleng,humor,teszt
forrás: Israel Palacio / Unsplash

Én megúsztam a sorkatonaságot.

Felvettek egyetemre, de éppenséggel nem azt fejeztem be, hanem egy másikat. Ám amikor lejárt volna az eredeti képzésem, behívtak a hadkiegre, hogy akkor tartalékos leszek. Igen ám, de korábban valahogy elfelejtettem értesíteni őket, hogy mi a helyzet, ezért a kiegen közölték, hogy akkor most besoroznak. Ekkor már máshol tanultam – miközben ráadásul elhelyezkedtem a médiában, ugye –, szóval, egy normális felnőtt-életre rendezkedtem be.

Alapjáraton szívesen fogtam volna fegyvert a hazámért, de ebben a helyzetben már egyáltalán nem hiányzott a dolog. Úgyhogy a jó öreg mentális problémákat húztam elő a cilinderből, amelyekkel besoroltak az „i”, vagyis az ideiglenesen alkalmatlan kategóriába Kaptam egy évnyi haladékot. Innentől kezdve éveken át elmentem a sorozásra, és mindig kicsúsztam a bizottság markából: tulajdonképpen, Woody Allennel szólva, „HÉT”-nek látszottam, vagyis, aki csak arra alkalmas, hogy „Háború Esetén Túsz” legyen.

katonaság,humor,sereg,szleng
forrás: Anna Oglienko / Unsplash

Ercsiből származom, ahol pontonos ezred állomásozott: időről időre mobilhidat vertek a Dunán. Rengeteg nagyszerű katonát ismertem meg a városban; emberséges, művelt tiszteket. De a sorkatonaságot szerintem ott sem lehetett könnyű átvészelni. Mi kellhetett vajon hozzá? Hát a humor.

A humornak meg fontos eleme volt a katonai szleng: a jó szorosan összezárt, szabadságuktól megfosztott fiatal srácok a fegyelmet és a szívatást ezzel is elviselhetőbbé tették a maguk számára. És éppen akkor, amikor a bátyám bevonult, a magyar szakos tanár szüleim továbbképzésre jártak az ELTE-re. Apám pedig a záróvizsgára összerakott egy elég humoros szakdolgozatot: a katonai szlenget vizsgálta, ráadásul terepen. Egyik fontos forrása a bátyám volt, a másik pedig az ercsi laktanya, ahová nagy nehezen beengedték anyagot gyűjteni.

És akkor most jöjjön a teszt, amit ebből a munkából állítottam össze. Lássuk, ki leszel? Tápos újonc, vagy tapasztalat, leszerelő öreg?

Tovább olvasok
Bűnözőkkel tárgyalunk

Időnként minden férfinak tárgyalnia kell egy rakás olyan gonosztevővel, akik néhány forintért ott helyben elvágnák a torkát.

Pénteki popóparádé

Vége van már a hétnek!

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem