Itt az abroncs az önvezető repülő autódhoz

goodyear,abroncs,gumi,kerék,aero,önvezető autó,repülő autó,koncepció
Forrás: GoodYear
Előfizetek

A GoodYear koncepciója a fellegekbe emel, ha nagy a dugó a hetesen.

A Goodyear AERO koncepció „kettő az egyben” abroncs, melyet a jövő önvezető repülő autóihoz terveztek. A koncepció a közúti közlekedés során abroncsként, repülés közben pedig „propellerként” szolgál.

A Goodyear 120 éve járul hozzá eltökélten a járműipari innovációkhoz és találmányokhoz, és olyan úttörő szereplőkkel működik együtt, amelyek élen járnak a felfedezések és újítások terén a közlekedésben. A mobilitási megoldásokat kutató vállalatok egy része a repülésben látja a zsúfolt városi közlekedés problémájának megoldását. A velük való együttműködés során újszerű abroncsstruktúrákat és anyagokat vizsgáltunk meg, melyek eredményeként megalkottunk egy olyan kereket, ami a hagyományos közúti haladás mellett a repüléshez szükséges hajtórendszerként is működik.

– mondta Chris Helsel, a Goodyear technológiai vezetője.

Az AERO egy multimodális billenőrotoros megoldás. Hagyományos helyzetben képes hajtásként működve átadni az erőt az útnak, és elnyelni az onnan érkező erőhatásokat, míg a másik helyzetben felhajtóerőt hoz létre, és repülőgép-hajtóműként szolgál. A célnak megfelelő járművekre szerelt AERO szabadságot kínál a jövő ingázóinak, és lehetővé teszi a jármű könnyed felemelkedését a földről az égre.

A koncepció küllői megtartják a jármű tömegét, illetve átbillentett helyzetben ventilátorlapátként felhajtóerőt hoznak létre. Ez az egyedi, levegő nélküli abroncs kellően rugalmas ahhoz, hogy csillapítsa a közúti közlekedés során fellépő ütéseket, és eléggé szilárd is, hogy elérje a felhajtóerő létrehozásához szükséges magas fordulatszámot.

golden sahara,golden sahara II,goodyear,abroncs
forrás: GoodYear
A Goodyear a Klairmont Kollections múzeummal közösen a 2019-es Genfi Nemzetközi Autószalonon mutatta be a restaurált Golden Sahara II-t. Az 1950-es és 60-as évek jegyeit magán viselő, egyedi Golden Sahara II egyike volt az első önvezető koncepcióautóknak, melyet a Goodyear kifejezetten ehhez a modellhez kifejlesztett ragyogó, átlátszó abroncsaival szereltek fel.

Az AERO koncepció mágneses erőhatás segítségével súrlódásmentes hajtást biztosít. Ez lehetővé teszi a jármű közúti haladásához (illetve átbillentett helyzetben a repülést biztosító felhajtóerőhöz) szükséges magas fordulatszám elérését. Fényalapú száloptikás érzékelőkkel figyeli az út állapotát, az abroncs kopását és az abroncs szerkezeti épségét és egy beágyazott AI (mesterséges intelligencia) processzort is tartalmaz, mely egyesíti az abroncs szenzoraitól érkező információkat a jármű-jármű és a jármű-infrastruktúra kommunikációból érkező adatokkal. Az AI processzor az adatfolyam elemzésével javaslatot tesz a megfelelő lépésre (a repülési vagy közúti üzemmódhoz igazodva), továbbá felismeri az abroncsokkal kapcsolatos esetleges problémákat, illetve megelőzi azok bekövetkezését.

Persze, ez egyelőre még mind csak koncepció.

Tovább olvasok
Az idei nyár a Balatonról szól

Kismilliónyi program vár mindenkit a Nagyon Balaton rendezvénysorozaton.

Heti trendi eyecandy

A hétfői jócsaj-mustra folytatódik!

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem