Hol az a sok Petőfi?

fluor,szabadság,fórum,playboy fórum,playboy cikk,fluor tomi,karácson tamás
Előfizetek

Itt már mindenki Petőfi Sándor – cicergi mellettem a kapualjban egy telefon YouTube-lejátszója, és az utca sarkán lévő, éjfélkor bezáró nonstopba tartva arra gondolok, hogy ez mennyire nem igaz.

ogy mennyire nem Petőfi itt senki. Meg hogy mennyire nem nonstop ez a nonstop. Kicsit éjféltől hatig zárva, kicsit inkább sima kisbolt, de végül is a miénk. Még ha nem is mindig örülünk neki, valakinek épp az a szabadság, hogy nem kell éjfél és hat között dolgozni.

A szabadságban meg ezt szeretjük. Hogy mindenkinek mást jelent.

Az egyik embernek épp azt, hogy nem kell Petőfinek lennie. Másnak azt, hogy ha akarna, lehetne. Aztán meg van, akit az egész nem is érdekel, csak haza akar érni a késő délutáni telenovellára, hogy aztán félig lecsukódó szemmel megláthassa, milyen is, amikor a való élet üresen álló érzelmi gardróbjába hanyag mozdulattal bevág néhány új, műszálas románcot a fantázia. „Szabadság, szerelem!” Kicsit nem szabadság, kicsit nem szerelem.

De az övé.

Tényleg ezek lennénk mi? A leülés? A „majdnem”? Az unalmas, sóvárgás nélküli félút? Ha megélünk a jég hátán is, akkor hogyhogy a végén mindig rosszul jövünk ki? Hogy megeszi a cica, hogy a kenyér a vajas felére esik, a balsors régen tép, és kárhozott ősapáink fénymásolt gondolatait színezgetjük szürke grafitceruzával?

fluor tomi,fluor,karácson tamás
forrás: Bertalan Ádám

Tudjátok mit? Az én szabadságom az, hogy előveszem a színes festékszórót, és elmondom, nekem mit jelent ez az egész, hogy én mitől vagyok szabad! Attól, hogy túlszínezek a kereteken, hogy a magam módján kötöm össze a pontokat, hogy gondolkodom és nem félek megvalósítani a terveimet, hogy nem hagyok teret a negatív önbeteljesítő jóslatoknak. Szeretnék jó szívvel gondolni az országra, ahol élek. Szeretném legalább egy napig azt érezni, hogy magyarnak lenni nem azt jelenti, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene, hogy van legalább néhány olyan alkalom, amikor nem arra fókuszálunk, miben különbözünk, hanem arra, amiben egyezünk. Egy nap, amikor büszkén rakjuk fel együtt a kokárdát és az összetartozásra gondolunk; arra, ami közös.

Így lesz a tömegből közösség.
Így lesz a Red Bull Pilvaker akkora, hogy két óra alatt elmegy egyarénányi jegy. Így válik cool, instázni való szimbólummá a piros-fehér-zöld szalag és menővé az irodalom, így lesz a feleletből hármas helyett ötös, mert így hozzák közelebb egy generációhoz a hip-hop ütemek Petőfit, Aranyt, vagy éppen Adyt. Sorsdöntő változtatáshoz kevés, de világos: a nemzeti ünnep lehet ténylegesen ünnep, nagyjaink éltetése, tisztelgés a zsenialitás előtt. Még ha csak részben is válaszoljuk meg ezzel a könnyűnek tűnő költői kérdést, hogy a múlt után a jövendőt is szeretnénk-e megbűnhődni.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Hip-hop, szabadság, ünnep

Bármi is történjen, a döntés a miénk; hogy mit látunk meg, mit vallunk sajátunknak és mit viszünk magunkkal tovább. A gondolat szabadságának nonstopja biztosan nem zár be tízkor, és nem csak kicsit a miénk. Azt meg, hogy savanyú-e, vagy inkább édes, ami ránk vár, mi döntjük el.

Fluor

Tovább olvasok
Heti trendi eyecandy

A hétfői jócsaj-mustra folytatódik!

Szívbetegeknek nem ajánljuk Stephanie fenekét

Hogy is van a mondás a nagy kofferekről?

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem