Playboy Konyha: Őszi szűz

Időigényes, de ínycsiklandó étel.
Előfizetek

Időigényes, de ínycsiklandó étel.

Ez a kaja nem egy gyorsan összedobok valamit kategória. Vannak ízek, kombinációk, sok összetevős ételek, amiket nem lehet csak úgy elővarázsolni. Ezekre időt kell szánni, élvezni az alkotás folyamatát, elmerülni a részletekben. Olyan ez, mint egy komolyabb ismerkedés, nem csak a numerát, hanem a mélységeket is keressük. Mit is tehetnénk őszi időben, szánjuk rá az időnket egy ilyen piszok jó kaja elkészítésére.

Kép
forrás: Vidra Péter

Hosszú idő egy jó pecsenyelé elkészítése, de az eredményt kóstolva biztosan nem jut majd eszünkbe, hogy kárba veszett az időnk. A csontokat 180-200 fokos sütőben jól pirítsuk le. Evőkanálnyi zsíron a hagymákat és a felaprított zöldségek egy részét szépen karamellizáljuk, adjuk hozzá a kakukkfű ágakat, a paradicsom pürét gyorsan keverve nehogy odaégjen. Hagyjuk cirka egy percig pirulni a pürét is, aztán öntsük fel vízzel, tegyük bele a húst, a maradék zöldségeket és néhány szem fekete borsot. Sózni nem szabad, majd a végén, mikor redukáltuk a pecsenyelevet. Szép lassan gyöngyöztetve 4-5 órát főzzük lefedve, végül leszűrjük, kihűtve tegyük hűtőbe hosszabb időre, akár egy éjszakára. Lényeg, hogy a tetején kidermedjen a zsír, amit egy kanállal eltávolítunk. Visszatéve tűzre, fedetlenül közel negyedére redukáljuk, lassan forralva. Tálalás előtt ízlés szerint sózzuk. A forró lébe dobjunk két diónyi hideg vajat és folyamatos mozgatás mellett engedjük, hogy mesés egynemű, fényes mártássá váljon. A maradék pecsenyelé repülhet a fagyasztóba adagokban, aranyat fog érni a későbbiekben.

A shimeji gomba lesz ételünkben a savanykás rész. Enyhén roppanós marad, mogyorós ízével jól fog illeszkedni a többi tételhez. Olajon a hosszú szálra vágott vöröshagymát dinszteljük le, rádobjuk a kakukkfüvet is. Tegyük bele a tönkjükről levágott gombákat és vízzel öntsük nyakon. Almaecettel, borssal és egy kevés sóval ízesítsük. Egy perc forrás után mehet félre, langyosan fogjuk felhasználni.

Kép
forrás: Vidra Péter

Jöhet a zellerpüré, a krémes rész. A zellert felkockázva tegyük fel egy edényben a tűzre, tejszínnel és annyi tejjel öntsük fel, hogy éppen ellepje. Finoman sózzuk és meghintjük fehérborssal. Puhára főtten és félretesszük tálalásig.

Közben készítsük el a frissességet, a leveleire szedett kelbimbót lobogó sós vízbe dobjuk 1-2 percre. Leszűrés után hideg vízzel öblítsük, hogy roppanós és harsány zöld maradjon.

Most jön a roppanóság, a szín, a cékla csipke. Az összetevőket keverjük csomómentesre és evőkanalanként csurgassuk egy közepesen felmelegített serpenyőben. A hő hatására a víz bugyogva forrni kezd és elpárolog. Visszamarad nekünk egy ostyalap szerű csipke. Még lágy állapotban szedjük ki a serpenyőből és tegyük papírtörlőre, ahol gyorsan roppanósan törékennyé válik.

Kép
forrás: Vidra Péter

Jöhet a fő tétel, a hús. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A zöldfűszereket egy aprító gépben lezúzzuk, hozzáadjuk a morzsát, azzal is átforgatjuk. A húst célszerű hamarabb kivenni a hűtőből ne legyen olyan hideg. Tisztítás, formázás után az egyben hagyott húst sóval és borssal dörzsöljük be. Forró serpenyőben körbepirítjuk, majd alaposan kenjük be mustárral. Így forgassuk bele a zöldfűszeres morzsába, ami könnyen rátapad. Mehet is a sütőbe 10-15 percre, attól függően mennyire szeretjük rózsaszínen. Utána pihentessük 6-8 percig.

Amíg a szűz pihen, szűrjük le a zellert a tejszínt felfogva, reszeljünk rá frissen szerecsendiót és mixerrel vagy blenderrel krémesítsük. A tejszínnel állítsuk be a kívánt sűrűséget. A húst vágjuk fel és tálalhatunk is.

Én a zellerpüréből fészket formáztam, abba csurgattam a pecsenyeléből és belehelyeztem a húst, köré pedig a többi részét a fogásnak. Csináljátok a tálalást, ahogy tetszik, a siker biztosan garantált lesz. Borban egy erősebb, nem reduktív rosét vagy egy könnyedebb vöröset ajánlanék hozzá.

Kép
forrás: Vidra Péter

Hozzávalók 2 személyre:


A szűzhöz:

30-40 dkg sertés szűzpecsenye

Maréknyi pankó morzsa

Rozmaring

Petrezselyem- és zeller zöld

Mustár

Bors

Zeller püréhez:

30 dkg tisztított zeller

2 dl tejszín

Tej

Őrölt fehérbors

Szerecsendió

Savanyított shimeji gombához:

10 dkg shimeji gomba

Fél fej vöröshagyma

3-4 evőkanál olíva olaj

1 evőkanál almaecet

Kakukkfű

Cékla csipke (ezt nagyon pontosan kell):

0,5 dl céklalé

0,2 dl olaj

5 g liszt

Kelbimbó levelekhez:

2 db kel leveleire szedve

Pecsenyeléhez:

50 dkg húsos csont

1-1 db fehér- és sárgarépa

1 fej vöröshagyma

3-4 gerezd fokhagyma

Fél póréhagyma

Egy csokornyi petrezselyem- és zellerzöld

Néhány ág kakukkfű

2 mokkáskanál paradicsom püré

Zsír

Vaj

Szemes bors

Heidi Klum a zuhany alól posztolt szexi videót

Rég láttuk meztelenül a 44 éves szupermodellt.

6 tudományos tény, amit nem biztos, hogy tudtál a vagináról

Shotgunosok, tévhitek és a G-pont tagadói.

Emily Ratajkowski topless kádazása nem nagyon lehetne szexibb

Saját fürdőruháját nem is reklámozhatta volna effektívebben.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő kedvezménnyel és még egy Playboy Exclusive magazint is postázunk

Csak 5950 Ft