Az alkalmazottad egy kattintással tönkreteheti a céged. Horror sztorik IT-soktól

Az alkalmazottad egy kattintással tönkreteheti a céged. Horror sztorik IT-soktól
Forrás: Unsplash.com
Előfizetek

Egy-egy béna szituba könnyebb belefutni, mint gondolnád. Szakemberek mesélnek apró ballépésekről, amik sokba kerülhetnek a vezetőségnek.

A cikk támogatója a Generali

El tudod képzelni, hogy számítógép és egyéb elektronikai eszközök nélkül dolgozz? Naná, hogy nem. Ezek a cuccok bár alaposan megkönnyítik a mindennapjainkat, könnyen veszély forrásává válhatnak. Az online tér számos kockázatot rejt magában, amik egy részéről – mint az adatlopás vagy személyes adattal történő visszaélés – már valószínűleg hallottál, a legtöbb példa viszont továbbra is csak valami sci-fi sztorinak tűnik.

Rossz hírünk van, mert ez nem csak a képzelet szüleménye, hanem a jelen valósága.

Az online jelenlét során létrehozott adatok értékesebben lehetnek, mint gondolnád, egy-egy hacker támadással pedig pillanatokon belül megrongálhatják azokat, vagy ellophatják és eladhatják a dark weben. Itt a hackerek viszonylag olcsón tudják továbbadni például a szerverekhez való hozzáféréseket, sőt, hogy egy még kézzelfoghatóbb példát említsünk, akár a bankkártya-adatokat tároló szolgáltatásokhoz kapcsolódó adatokat is.

De mit is jelent ez a gyakorlatban? Megkértünk pár informatikus szakembert, hogy meséljenek ártatlannak tűnő gikszerekről, amik bárkivel előfordulhatnak, mégis nem csak magukat, de egész munkahelyüket is veszélybe sodorhatják vele.

Régebben a Wi-fi csatlakozással elérhető volt a cég szervere is, így ha egy alkalmazott megadta a jelszót egy hozzá érkező vendégnek, az simán láthatta a cég belsős információit.

Sajnos volt már olyan, hogy feltörték egy alvállalkozónk gépét és idő előtt jelentettek meg róla anyagokat. Mondanom sem kell, hogy óriási balhé lett belőle, de szerencsére rövid úton sikerült megtalálni a tettest és jogi útra terelni az ügyet.

Az egyik alkalmazottunk home officeból dolgozott és távoli hozzáféréssel kapcsolódott a benti gépéhez. Másnapra a szerveren található összes filet lekódolták hackerek, ellehetetlenítve majdnem az egész cég munkáját.

Elég nagy kellemetlenséget okozott, hogy adathalászok fértek hozzá egy nyereményjátékunk adatbázisához. Az összegyűjtött email-címek és nevek szinte mindegyike sérült, nem is tudtuk használni őket.

Mit tehetsz, hogy elkerüld a drámát?

Mivel a hackerek folyamatosan találnak ki újabb és újabb módokat, amivel feltörhetik a rendszereket, bomba biztos tippek nem léteznek. Vannak viszont olyan alapintézkedések, amikkel csökkentheted a kockázatot.

Legyen egy kőbe vésett belsős IT szabályzat, amit minden alkalmazottnak be kell tartania. Ennek mindenképp legyen eleme a kizárólag jogtiszta szoftverek és vírusirtó használata, a számítógépekhez tartozó megfelelő erősségű jelszó, plusz a cég szerveréhez kapcsolódó összes eszköz rendelkezzen aktív VPN-nel.

Ha mégis biztosra akarsz menni:

A Generali Biztosító november 1-től bevezette a Generali Vagyonőr vállalati vagyonbiztosításhoz köthető, háromféle cyber kockázatra szóló kiegészítő biztosítását kis- és középvállalkozások számára.

Segítségükkel bebiztosíthatod magad a leggyakoribb anyagi veszteséggel járó balesetre. Többek között fedezetet nyújtanak cyber támadás okozta üzemszünet esetén, vagy ha személyes adatok jutnak nyilvánosságra, valamint a biztosítási összeg erejéig kifizetik a sérült adatok helyreállításának költségét.

Tovább olvasok
Bűnözőkkel tárgyalunk

Időnként minden férfinak tárgyalnia kell egy rakás olyan gonosztevővel, akik néhány forintért ott helyben elvágnák a torkát.

Pénteki popóparádé

Vége van már a hétnek!

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem