A hekkerek nem csak a pénzünket lophatják el

A hekkerek nem csak a pénzünket lophatják el
Előfizetek

Bár már sokan hallottunk az adat- és/vagy személyazonosság-lopással járó kiberbűncselekményekről, vagy talán áldozatul is estünk ilyennek, a jelek szerint mégis viszonylag kevesen vagyunk tisztában a tőlünk ellopott információ értékével és így jóval kevésbé védjük azt, mint mondjuk a pénzünket.

Pedig azt a mondást, hogy „Az információ hatalom” szinte mindenki ismeri, és az információ nem csak hatalom, hanem pénz is. Tény ugyanis, hogy az adatokat – még a sokak által ártalmatlannak gondoltakat is – sajnos már szinte rutinszerűen ellopják és kereskednek velük a sötét weben. Az ellopott egészségügyi leletek (amelyek 2016-ban még egyenként 70 és 100 $ között keltek el) például azért vesztettek mostanra árukból, mert oly sok kering belőlük a neten.

Egy kiberbiztonsági cég (Kaspersky) kutatásaiból kiderült, hogy a bűnözők akár már 50 $-nál kisebb összegért is eladhatják egy személy teljes digitális életét, többek között a közösségi média fiókokból lopott adatokat, a szerverekhez és távoli számítógépekhez való hozzáféréseket, sőt, még a hitelkártya-adatokat esetlegesen tároló népszerű szolgáltatásokhoz (pl. Uber, Netflix, Spotify), valamint az online játékoldalakhoz, társkereső alkalmazásokhoz és pornóoldalakhoz kapcsolódó adatokat is.

Nem csak a pénzünket bukhatjuk

Pedig innentől már csak pár lépés egy képzett hekker számára, hogy hozzáférjen a bankkártyáinkon tárolt pénzünkhöz, mi pedig már csak futhatunk utána. És a pénzünk még csak nem is minden, amit az adataink birtokában ellophatnak tőlünk. Mivel az életünket egyre inkább a digitális téren élük, rengeteg olyan kár érhet minket egy adatlopás kapcsán, amire még csak nem is gondolnánk. Hitelt vehetnek fel a nevünkben, beléphetnek olyan helyekre, ahová csak nekünk lenne szabad vagy a személyazonosságunkat felhasználva a nevünkben követhetnek el különböző bűncselekményeket és így olyan kényes helyzetekbe keveredhetünk, amelyekből csak nehezen tudjuk kimosni magunkat.

Kép

A cégünk is veszélyben lehet

Elég belegondolnunk, hogy ha a mi adatainkat el tudják lopni, akkor egy cég, ahol több tíz, vagy több száz munkavállaló lehet, sokkal értékesebb – és pont a több hibalehetőség miatt - sokkal sérülékenyebb célpont, ami szinte vonzza a hekkereket. Azt talán már nem is kell ecsetelni, hogy egy vállalat rendelkezésére álló erőforrásokból hogyan tud hasznot húzni egy szemfüles hekker.

Kép

Mit tehetünk?

Az adatbiztonság tekintetében nem létezik túlzott óvatosság. Ahogy tökéletes védelem sem. Ahogy a mondás is tartja, minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme, és ez ebben az esetben olyannyira húsba vágóan igaz, hogy most mindenki gondolja végig, rendelt-e valaha mondjuk online, bankkártyával olyan cégtől bármit is, akinek nem bízik meg tökéletesen az adatbiztonsági rendszerében. Ugye?

A lényeg persze nem az, hogy visszatérjünk a párnába varrt pénzhez és ahhoz, hogy azon csak az utcánkban, ismert kereskedőktől vásároljunk. De mindenképpen érdemes alaposan végiggondolni, hogy hogyan bánunk az adatainkkal és szükség esetén szigorítani az alkalmazott rutinjainkon. Emellett megtehetünk még egy dolgot.

Most már biztosítást is köthetünk az online életünkre.

Nemrég ugyanis több érdekes szolgáltatás is megjelent a hazai biztosítási piacon a Generali kínálatában.

Magánemberként a lakásbiztosításhoz köthető Cyberbiztosítás kínál védelmet, ha például visszaélnek a bank- és hitelkártya vagy személyes internetes hozzáférési adatainkkal. Kis és középvállalatok számára elérhető szolgáltatások pedig akkor nyújtanak védelmet, ha cégünket online támadás éri és emiatt megsérül egy fontos adathordozó, vagy a vállalkozás által kezelt személyes adatok illetéktelen kezekben kerülnek, esetleg szüneteltetni kell a munkát, ami bevételkiesést von maga után.

Kép

Ez persze egyáltalán nem váltja ki a szigorú biztonsági intézkedéseket, csupán a baj megtörténtekor segít a kár enyhítésében, így ne feledjük: Az adataink maximális védelme nem csak fontos, de az egyik legfontosabb dolgunk, ha nyugodtan akarunk aludni ebben a digitális világban.

Tovább olvasok
Bűnözőkkel tárgyalunk

Időnként minden férfinak tárgyalnia kell egy rakás olyan gonosztevővel, akik néhány forintért ott helyben elvágnák a torkát.

Pénteki popóparádé

Vége van már a hétnek!

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Egyéves előfizetés (10 lapszám) 9950 Ft helyett csak 4950 Ft, így lapszámonként csupán 495 Ft.

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem