Rostélyos grillen, füstölve

A tökéletes vasárnap délutáni fogás.
Forrás: playboy.hu
Előfizetek

A tökéletes vasárnap délutáni fogás.

Vannak azon csontos steakek, melyek sütéséhez általában szükség van egy sütőre. A felületi hőkezelés után enyhébb hőfokon tartjuk sütőben így elérve a tökéletes eredményt. Itt a nyár, a fenének sincs kedve konyhában steaket készíteni, viszont a komolyabb tételeknek számító csontos darabokat eddig nehézkes volt szabadban sütni.

Kép

A problémára a tökéletes megoldás egy töltényszmóker. A szerkezetet egy olyan komplex eszköz mellyel lehet direkt grillezni, indirekten hőn tartani vagy barbecue stílusban elkészíteni csodás húsokat. Az alsó tűzterére közvetlenül helyezett rácson grillezett húsdarabot, az összeépített töltényszmókerrel tökéletesre tudjuk készíteni.

Kép

A Steakestől, Rácz Attilától szereztem két szelet csodálatos csontos rostélyost, mátészalkai charolais marha érlelt részért. Elkészítés előtt 3 órával kivettem a hűtőből, majd sütés előtt közvetlenül sóztam és borsoztam. Semmilyen más előkészületet nem igényel ez a mennyei darab.

Kép

Begyújtottam a tűzet kéményben, mikor szépen leégett kiöntöttem a tűztérbe és ráhelyeztem a rácsot. Mentek is rá a koncok. Oldalanként három-három percet sütöttem ott. Közben a töltényszmóker vizes tartályát bevontam alufóliával és beleöntöttem némi felforralt vizet. A rostélyos szeleteket az összeépített eszköz legfelső emeletére tettem, a hőmérséklet így két, három perc alatt a hús szintjén 100-110 fok lett. Alul a tűzre dobtam egy maréknyi füstölésre való forgácsot. Így készült el a hús 12 perc alatt, a füsttől pedig kapott egy fenséges aromát. A végén szétszedtem elemeire a szmókert, a tűztér feletti rácsra rádobtam zöldségeket köret gyanánt. A felső részt, benne a rostélyossal félretettem pihenni, a hús tetejére helyezett vajjal.

Kép

Tíz perc alatt a zöldségek roppanósra sültek, a rostélyos pedig elérte végső állapotát a pihentetéssel, ami semmihez sem hasonlítható. Felszeletelve rózsaszín, szaftos és elképesztően ízletes lett.

Kép

Naplemente után irány a kert! Gyújtsatok tűzet, dobjatok a rácsra egy szép darab húst. Tálaljátok bármilyen körettel sikeretek lesz egy selymes vörösborral mellékelve.

Marad a nőuralom - Magyarország legjobb étterme továbbra is a Costes, ahol Palágyi Eszter irányítja a konyhát

Átadták a legjobb éttermeknek járó elismeréseket a 2018-as Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán

Nem semmi! Ez a férfi a borbélya tanácsára megnövesztette a szakállát és 180 fokos fordulatot vett az élete

Ha eddig nem gondoltad úgy, hogy érdemes lehet megnövesztened a szakálladat, akkor íme egy történet, ami biztos, hogy megváltoztatja majd a véleményedet.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

50%-os kedvezménnyel fizethet most elő!

Csak 4950 Ft