Playboy konyha – Húsvéti bárány

Playboy konyha – Húsvéti bárány
Előfizetek

Kultikus húsvéti ételünk a sonka mellett a báránysült.

Kiváló ünnepi fogás, egyediségével kiemeli azétkezést. Hatalmas szerencsémre kaptam egy fél bárányt, össze is ült a család, hogy megegyük még húsvét előtt. Ennek a történetét mesélném most el.

Kép

A fél bárány minden részét felhasználtam. A lapockát az oldalassal alacsony hőfokon hosszan, a combot pontosan kiszámolva pontra sütöttem, a gerincet pedig filézve egyben serpenyőben. Fűszernek mozsárban megtörtem a fokhagyma gerezdeket a rozmaring ágakkal, olíva olajat öntöttem hozzá, sót szórtam bele frissen őrölt fekete borssal. Jól összekevertem és ezzel a páccal kentem be a bárány darabokat. A csontokból pedig egy bőséges levest főztem, répákkal, zellerrel, karalábéval és zöldborsóval a végén tárkonnyal és egy kevés reszelt citromhéjjal ízesítve. A lapockát az oldalas résszel alufólia alatt sütöttem 160 fokon 3 órát, majd 220-230 fokon rápirítottam 10 percet. A hús omlós és porhanyós lesz, lemálik a csontról, a pirítás miatt pedig kap egy kellemes pörzsös ízt is. Az alufólia levételekor a hús levet leöntöttem, beforraltam és vajjal dúsítottam

Kép

A comb nagyobb precizitást igényel, nagyon szeretem elkapni azt a pillanatot, amikor a rózsaszín állapot végére ér. Ekkor a húsnak meg van még a tartása, még iszonyúan szaftos, ízében pedig ott van a bárány. Ahhoz, hogy a comb tökéletes legyen, kell egy kis matek. Lemértem a combot és kiszámoltam a sütési időt. Íme a képlet: 230 fokon 10 perc, majd 180 fokon 45 dkg-onként 25 perc, plusz 30 perc. Akkor jó a hús, ha a maghője 70-75 fok. Sütőből kivéve pihentettem 10 percet.

Kép

A gerincet csak sóval és borssal fűszereztem és forró serpenyőben kevés olajon körbesütöttem. Percenként egy-egy negyedet fordítottam rajta, így gyönyörű rózsaszín maradt a belseje. Felvágás előtt néhány percet pihentettem. Köretnek édesburgonya pürét, mentás kuszkuszt és medvehagymát adtam fokhagymás joghurttal. Az édesburgonyát felkockáztam, sós vízben puhára főztem. Leszűrés után rengeteg vajjal összetörtem és habosra kevertem. A kuszkuszra kétszeres mennyiségű enyhén sós forró vizet öntöttem, hagytam megpuhulni. Apróra vágott mentalevéllel, facsart citromlével és olíva olajjal átkevertem. A medvehagymát kicsit megtépkedtem, görög joghurtban tört fokhagymát olíva olajjal elkevertem és ezzel ízesítettem.

Kép

Tálaláskor a bárány minden részéből került a köretekkel a tányérra, a pecsenyelével együtt. A különböző húsok azonos állatból mennyei élményt adnak a tányéron. Roséval vagy egy könnyedebb vörössel öblítsük le bőven!

Tovább olvasok
Geszti Péter: Ha jól írtam meg egy szöveget, akkor az kiállja az idő próbáját

A decemberi Playboyban az 54 éves előadóművész nagyinterjúját is elolvashatjátok.

Kézi-Eb: Háfra Noémi lőtte a középdöntő legszebb gólját

Azzal a bombával nyerte meg a mérkőzést a magyar válogatott Németország ellen.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem