Már megint nem emlékszel, hova tetted a kulcsod? Lehet, hogy a cukor tehet róla!

Már megint nem emlékszel, hova tetted a kulcsod? Lehet, hogy a cukor tehet róla!
Előfizetek

Kutatók egyre több bizonyítékot találnak arra, hogy miért is jobb csökkenteni az elfogyasztott cukor mennyiségét.

Brit kutatók pedig egy új tanulmányban kapcsolatot találtak a cukor és az Alzheimer-kór kialakulása között. Az eredmények szerint a magas vércukorszint és a memória romlásáért felelős betegség szorosan összefügg, azt egyelőre még nem sikerült bizonyítaniuk, hogy a cukor felelős az Alzheimer kialakulásáért.

„A sok cukorról tudjuk, hogy rosszat tesz - gondoljunk csak az elhízásra és a cukorbetegségre. A potenciális kapcsolat az Alzheimer-kór és a cukorfogyasztás között viszont egy újabb okot ad arra, hogy egészségesebben táplálkozzunk”

- nyilatkozta Omar Kassaar, a kutatás egyik vezetője.

Az Alzheimer egy progresszív, degeneratív betegség, mely szépen lassan ellehetetleníti az ember életét. A beteg állapotának romlása során egyre több név, arc, hely és történet törlődik a memóriájából, melyeket élete során gyűjtött össze. Vannak, akik paranoiások, mások depressziósak lesznek tőle, sőt, egyesen nem hajlandóak enni, vagy aludni.

A betegség során az agy idegsejtei között abnormális fehérjék képeznek plakkot, ez pedig károsítja az agyat.

Korábbi kutatások igazolták, hogy a glükóz - a szervezet legfontosabb cukorforrása - és a belőle lebontott anyagok károsíthatják a sejtekben lévő fehérjéket. Amikor egy cukormolekula fehérjével kapcsolódik össze az enzimek kontrollálása nélkül, ezt a folyamatot nevezzük glikációnak.

A szakértők azonban nem voltak biztosak abban, hogy a különleges molekuláris kapcsolat Alzheimert okozhat. Egészen mostanáig.

Kassaar és a kollégái Alzheimeres és egészséges emberek agymintáit vizsgálták a kutatás során, melyre egy érzékeny technikát alkalmaztak. A szakértők megfigyelték, hogy az Alzheimer kezdeti fázisában a glikáció egy MIF nevű enzimet roncsol - ez az enzim felel az inzulinszabályozásért és az immunrendszer válaszreakciójáért is. Ha csökken a mennyisége, az agy több káros fehérjét termel. Az idő múlásával és a betegség előrehaladtával a MIF enzimek glikációja nő, ezért elsősorban az enzim felel a betegség kialakulásáért. Mivel a cukor hatására nem úgy működik az enzim, ahogy kellene és ez más sejtekre, anyagokra is kihat, ennek hatására fejlődhet ki a betegség - mondta Jean van den Elsen, a kutatás egyik vezetője.

Hozzátette, hogy a csapata jelenleg azon dolgozik, hogy kiderítse, a vérben is hasonló változások játszanak-e szerepet, hogy bizonyíthatssák a glükóz és az Alzheimer közötti kapcsolatot.

Steve-O triatlonnal ünnepelte szülinapját és józanságát

“Eldöntöttem, hogy életem legjobb formájába kerülök. Lehet, hogy öreg vagyok, de rohadt egészséges.”

Magyar srác lett a "legjobb külföldi séf" a Washoku World Challenge versenyen

A japán gasztronómia legjelentősebb eseményére már bekerülni is nagy dolog.

Bitang meccsekkel indul a Bajnokok Ligája csoportköre

A Liverpoolra, a Romára és a Tottenhamre is kemény meccs vár az első fordulóban.

Elon Musk mindenképp összekötné az agyunkat egy számítógéppel

Igazi sci-fi-koncepción dolgozik a SpaceX főnöke.

Olyan fényes ez a verda, hogy szinte már láthatatlan

Ezen a fotón rugózik mostanában az internet.

3 lapszám most csak 1500 Ft! Fizess elő 09.30-ig és a JOY-Napok kuponos lapszám is közte lesz!
Borító

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

50%-os előfizetői akció!

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem