Miért vezet az alkohol megcsaláshoz?

Miért vezet az alkohol megcsaláshoz?
Forrás: getty images
Előfizetek

A leggyakrabban azt a kifogást halljuk, ha megcsalásról van szó, hogy „részeg voltam, azt sem tudtam, hol vagyok.”

Olvasd el ezt is!

És bár sokan ennek ellenére megbocsátanak, olyanok is vannak, akik szerint ez nem mentség. Ám van különbség megcsalás és megcsalás között!

Először is, az alkohol nélküli megcsalás azt jelenti, hogy a párod hozott egy teljesen józan döntést és mással feküdt le. Az alkohol hatására viszont már ez kevésbé mondható el, esetleg a tudat alatti gondolatok játszhatnak ebben közre.

A hűtlenségben egyébként rengeteg dolog közrejátszik, például a boldogtalanság. A kapcsolat kezdetén minden tökéletes, friss és új, ám az igazi feladat az, hogy ezeket az érzéseket minél tovább megőrizzék a felek. A szikra fenntartása csak ezek közül.

Amikor elhívnak vacsorázni, sosem azt mondod, „megyek”, hanem többes szám első személyben beszélsz - ez a megszokás egyik jele. Ha ezen a helyzeten nem sikerül javítani, elkezdesz mások felé kacsintgatni. Egy másik fontos szempont, ami hosszútávon megcsaláshoz vezethet, az üresség, elhanyagoltság érzése.

Egy pszichiáter szerint az alkoholt azért használjuk, hogy legyőzzük félelmeinket, szorongásunkat és minden negatív érzelmet fel tudjunk dolgozni. Mivel az alkohol hatására sokan megélik az elfojtott érzelmeiket is és nyitottabbá, lazábbá válnak tőle. Ettől függetlenül nem szabad megfeledkezni a párkapcsolati problémákról, melyek gyakran felszínre törnek az ital hatására. Bár nincs egyértelmű kapcsolat az ivás és a megcsalás között, pszichológiai szempontból létezik kapcsolat köztük.

A megcsalás sosem oké, ám figyelmeztető jel lehet mindkét fél számára, hogy valami gond van a kapcsolattal. Erre az élményre egy figyelemfelkeltésként kell tekinteni és mindenképp át kell beszélnetek, hogy mi a baj a kapcsolattal.

Egyik megcsalás sem jobb a másiknál, hiszen mindkettő fájdalmat okoz. És bár az alkohol növeli a megcsalás esélyét, ha nem lenne probléma a meglévő kapcsolattal, akkor valószínűleg a hűtlenségre sem kerülne sor. Mindig egy elnyomott érzelem, vagy tudatalatti gondolat áll a háttérben, aminek felszínre kerülését elősegítheti pár pohár ital - és persze a nagy mennyiség ront az ítélőképességen is, ezeknek a dolgoknak az összessége pedig gyakran vezet megcsaláshoz.

Tovább olvasok
Räikkönen kicsit túltolta az alapozást a FIA-gála előtt

A finn pilóta pityókásan vette át a harmadik helyezettnek járó díjat.

Vizet talált az Osiris-Rex a Bennu aszteroidán

Már megérte megtenni a két éves utat.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem