Kitartás, alázat és tanulás a siker kulcsa

A Bacardí Legacy Global Cocktail Competition magyarországi elődöntőjét immár második alkalommal rendezték meg Budapesten. A versenyen a hazai bártender szakma 20 képviselője mérettette meg magát, közülük a három legjobb kapott esélyt, hogy a moszkvai regionális döntőn tovább meneteljen a Bacardí örökség felé.
Előfizetek

A Bacardí Legacy Global Cocktail Competition magyarországi elődöntőjét immár második alkalommal rendezték meg Budapesten. A versenyen a hazai bártender szakma 20 képviselője mérettette meg magát, közülük a három legjobb kapott esélyt, hogy a moszkvai regionális döntőn tovább meneteljen a Bacardí örökség felé.

Kép

Egyedi karakterével, kivételes előadásmódjával és meghökkentő italával varázsolta el a zsűrit és a résztvevőket Kocsis Tamás, aki egy korántsem hagyományos koktéllal állt elő. A Bacardí Legacy Global Cocktail Competition döntőse eddigi élményeiről, szakmai kihívásairól és saját magáról is mesélt nekünk.

Miért különleges számodra a bártender szakma?
Úgy gondolom, hogy ebben a szakmában kiélhetem a kreativitásom és az lehetek, aki lenni szeretnék. A legnagyobb különlegessége a sokszínűség és változatosság. Bártenderként különböző típusú és felfogású embert ismersz meg, és nagyon sok impulzus ér. Egyszerre vagy bártender, kutató, régész (amikor egy ital történetet kutatod), kémikus, vegyész, pszichológus és még sorolhatnám. Mindemellett, az egész szakma olyan, mint egy kis család, mindig nyomon követjük a másikat, foglalkozunk egymással, és kikérjük a kollégák véleményét, gondolatait egy italról. Szerintem ebben rejlik a különlegessége.
Mi volt eddig a legnagyobb kihívás a pályafutásod során?
Elég sok kihívást támasztott elém az élet, mint mindenki más elé, aki szeretne érvényesülni a szakmájában. Az egyik hatalmas kihívás életem első versenyére való jelentkezés volt. Eddig összesen négy versenyen vettem részt, de a Bacardí Legacy Global Cocktail Competition kiemelkedik mind közül. Nehezen tudtam elképzelni, hogy kiállok az emberek elé és prezentálok miközben készítem a saját koktélomat. Az pedig, hogy egyáltalán nyerhetek, meg sem fordult a fejemben.
A munkám és a magánéletem összeegyeztetése mind a mai napig kihívást jelent, mivel sokszor azon kapom magam, hogy akkor is dolgozom, amikor nem kellene. A lehető legjobb értelemben megszállottja vagyok a munkámnak, és ezért kezdetben nehezebben szoktam meg, hogy nálam máshogyan néz ki egy átlagos munkanap. Sokszor éjjel dolgozom, és akkor megyek haza pihenni, amikor mások éppen munkába indulnak. A szakmámhoz tartozik, hogy megtanultam gyorsan sokat aludni.
Mi volt a legmeghatározóbb élményed az elődöntőt illetően?
A bártenderek talán egyik legnagyobb félelmét éltem át, ugyanis az italom készítése közben elejtettem a shakeremet. Olyan pillanat volt, mintha lelassult volna az idő, és megállt volna minden körülöttem. Csak arra tudtam gondolni, hogy ne verjen le semmit a polcról, és reménykedtem abban, hogy nem fog szétesni a shaker, mert csak annyi alapanyag volt nálam, amennyi a két italomhoz kellett.
Felejthetetlen pillanat volt, mikor továbbjutóként kimondták a nevem és kezdtem felfogni mi is vár rám. Talán egy mondattal tudnám megfogalmazni mit is éreztem akkor: „Valami csoda történt.”
Milyen tanácsokkal látnád el a pályakezdő bártendereket?
Talán azt tudnám tanácsolni nekik, amit nekem is mondtak mikor elkezdtem, és amit a mai napig nem felejtettem el. Nagyon nehéz lesz elkezdeni, de ha kitartó vagy, alázatos, folyamatosan tanulsz és fejlődsz, bármit elérhetsz. Kitartónak kell lenned, mert azt a létrát igenis meg kell mászni. Alázatosnak, mert te vagy az, aki italt készít, és igenis előfordul, hogy az nem ízlik valakinek. A tanulás pedig azért fontos, mert magával hozza a másik kettőt. Ha folyamatosan tanulsz és ismered az új italokat, új technikákat és trendeket, remek bártenderré válhatsz. Ebben a szakmában pedig különösen fontos, hogy mindig tudj valami újat mutatni. Az utolsó tanácsom, hogy a munkád legyen a hobbid. A legjobb érzés mikor azzal foglalkozol, amit igazán szeretsz.
Ha jellemezned kellene magad pár mondatban, mit írnál?
Az italom neve engem is jellemez. A „Ganbatte” japánul azt jelenti, hogy „ne add fel”, „küzdj tovább”, „adj bele mindent”. Kitartó vagyok, és ha elesek, felállok. Néha ugyan önfejű vagyok, de igyekszem mindig meghallgatni mások tanácsait. Úgy gondolom, a hibákból lehet igazán tanulni, és így fejlődni is. Nagyon családcentrikus és érdeklődő embernek tartom magam, de emellett néha szétszórtnak és szeszélyesnek is. Nem vagyok egy égimeszelő, de ahogy a szüleim mondják, „A jóból keveset adnak.”

Kép

Te is kipróbálnád?
Ganbatte:
50 ml Bacardí Carta Oro
40 ml Choya silver ume (japán szilvabor)
15 ml Unicum szilva
40 ml friss vörös grapefruité
10 ml cukorszirup

Az összetevőket keverőpohárba tesszük, shakeljük, és duplán szűrve jég nélkül hűtött pohárba, japán teáscsészébe töltjük. Díszítéshez grapefruit héjat és evőpálcát használunk.
Fogyaszd felelősséggel!
Ha többet szeretnél tudni, kövesd Tamás kalandjait a Bacardí hivatalos Facebook
oldalán! #bacardilegacy #BLGCC2017#ganbatte

Rajtad is múlik, ki lesz az év playmate-je

Elképesztően erős volt a mezőny, mutatjuk a legvadítóbb képeket.

Itt a bizonyíték arra, hogy a legtöbb férfinak jobban bejönnek a szőke nők

Egy új kutatásból az is kiderül, miért szavaz több férfi a szőkékre.

Heti trendi eyecandy - a legjobb csajok múlt hétről

A galéria, amivel parádésan indul a hét.

Best of Dakar 2018 - A sivatagi száguldás legemlékezetesebb pillanatai - videó

Sorozatban a tizedik alkalommal rendezték Dél-Amerikában a viadalt.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

50%-os kedvezménnyel fizethet most elő!

Csak 4950 Ft