Meghalt John Lennon!

Sajnos ez egy 36 éves hír, de a mai napig komoly hatása van, ha elhangzik. Pedig az idő mindenre megoldás – szokták mondani – mégis, ebben az esetben ez máshogy van. Meghalt John Lennon a Beatle, az aktivista, a szemüveges hippi, aki mindig meztelenül pózolt valahol a 70-es években.
Forrás: gettyimages
Előfizetek

Sajnos ez egy 36 éves hír, de a mai napig komoly hatása van, ha elhangzik. Pedig az idő mindenre megoldás – szokták mondani – mégis, ebben az esetben ez máshogy van. Meghalt John Lennon a Beatle, az aktivista, a szemüveges hippi, aki mindig meztelenül pózolt valahol a 70-es években.

Kép
forrás: gettyimages

Azt tudod, hogy halt meg? Igen, lelőtték. Mark Chapman lőtte le. Hogy miért? Mert megtehette. És ezért lehet utálni, lehet kívánni neki még 36 évet a sitten, de sajnos az sem fogja visszahozni azt a töméntelen lehetőséget, amivel John Lennon élhetett volna az elmúlt években.

1980 december 8-án Mark David Chapman leült a New Yorkban található Dakota-ház előtti padra, zsebében egy pisztollyal és elkezdte olvasgatni Salingertől a Zabhegyezőt. Azért ült oda, hogy megvárja és megölje John Lennont, a Bealtes egykori tagját. Nem kellett sokat várnia, John éppen egy fotózásról tartott egy lemezfelvételre azon a délutánon. A fotózásról, melynek eredménye az a kép lett, amikor Yoko Onoval meztelenül csimpaszkodnak egymásba. A képet Annie Leibovitz készítette. Aznap a lemezfelvétel is elkészült, Mark Chapman ugyanis megijedt, amikor meglátta Johnt és nem rántott fegyvert. Helyette megszólította a sztárt, beszéltek pár szót, sőt, Lennon dedikált is Chapmannek egy lemezt. És még közös kép is készült róluk.

John Lennon és gyilkosa, Mark Chapman
John Lennon és gyilkosa, Mark Chapman

John távozott, elment a dolgára. Mark visszaült a padra és erőt gyűjtött magában, közben pedig tovább olvasta könyvét. A gondos teendők után John Lennon elindult haza, és amikor kiszállt a Dakota-ház előtt leparkolt limuzinjából Mark Chapman már nem habozozott. Félelem nélkül lépett John Lennon mögé és megszólította, immáron másodszor aznap:

– Mr. Lennon?

Majd agyonlőtte.

Tette után visszaült a padra és folytatta az olvasást a rendőrök érkezéséig.

Lennontól a kórházba szállítás közben megkérdezték, hogy tudja-e a nevét. Válaszolt.

– John Lennon vagyok – felelte. Egyesek állítják, hogy hozzátette: „a Beatle”.

– Mit érez Mr. Lennon? – kérdezte az orvos.

– Fájdalmat.

Állítólag ez volt John Lennon utolsó szava.

Mit is mondhatott volna? Sok mindent hallottunk már tőle, amit a magunkénak érezhetünk, amit magunkra tetováltathatunk, amit elküldhetünk szerelmünknek, ha kifogytunk a szavakból. De utolsó szónak elég volt ennyi is. Ha belegondolunk, mindent elmondott ezzel, amit a világ azóta is érez.

A Dakota-ház bejárata, ahol Mark Chapman lelőtte John Lennont
forrás: gettyimages
A Dakota-ház bejárata, ahol Mark Chapman lelőtte John Lennont

Nagyon szerencsés emberek vagyunk. John Lennon és Paul McCartney egy időben és egy helyen születtek. Mi az esélye annak, hogy két ennyire tehetséges ember pont egy városba, Liverpoolba születik és ott találkoznak is? Elkezdenek dalokat írni és utána meghódítják a világot egy Beatles nevű zenekarral. Van erre recept? Vagy a véletlen műve, ahogy az is, hogy a Földön kialakult az élet? Nem tudni, de az biztos, hogy hatalmas dolog, ami megismételhetetlen. Hagyjuk, hogy a Beatles és a két jóbarát kapcsolata miként alakult a jövőben, ami mára sajnos már a múlt. McCartney azóta megírta az egyik legszebb számát karrierje alatt, a Here Today-t, amit barátjának, John Lennonnak szánt. Arról szól ez a dal, hogy mi lenne, ha John ma is itt lenne?

Ki a jobb? Paul vagy John? John. Legalábbis pár éve ez volt egy kutatás eredménye, a megkérdezettek válaszai alapján. De ez nem számít. Az számít, hogy Paul McCartney a mai napig ontja magából a slágereket. Nem, nem olyanokat, mint amilyeneket Bruno Mars vagy Beyoncé tudnak, hanem olyanokat, mint régen Lennonnal. És akkor most képzeld el mi lenne, ha John Lennon az elmúlt 36 évben lehetőséget kapott volna alkotni... Mit mondott volna a csajodnak?

Paul, George, Ringo és John
forrás: gettyimages
Paul, George, Ringo és John

Meghalt John Lennon! Nem ma történt, de ha ma felrakod a legjobb számait, akkor megérted, hogy miért aktuális ez a mondat! Chapman a világ legkegyetlenebb embere, de nem azért, mert ölt, hanem azért, mert elvette tőlünk a lehetőséget, hogy érezzünk!

Lennon sok sületlenséget mondott, ez valószínűleg a drogok használatának mellékhatása volt, de van egy idézet, ami sokunknak adhat reményt:

Everything will be okay in the end. If it’s not okay, it’s not the end!

- John Lennon
Ez a Lambo harmadannyiba kerül, mint a rá felszerelt kamerarendszer

Megszületett a világ egyik leggyorsabb operatőrverdája.

Rich Kids Budapest - Így dőzsölnek a leggazdagabb magyar fiatalok

A hazai elit sem jön zavarba, ha pénzt kell elverni.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő féláron!

Csak 1485 Ft