Whisky és parfüm: az érzékek játéka

Azon már nem szoktunk meglepődni, hogy Szombati Zsolt saját készítésű pralinét ad a whiskyhez, de hogy saját parfümöt kínáljon hozzá kóstoltatáskor, az még a mi érdeklődésünket is felcsigázta. Minden bizonnyal az idei Whisky Show legkülönlegesebb italkóstolása volt.
Előfizetek

Azon már nem szoktunk meglepődni, hogy Szombati Zsolt saját készítésű pralinét ad a whiskyhez, de hogy saját parfümöt kínáljon hozzá kóstoltatáskor, az még a mi érdeklődésünket is felcsigázta. Minden bizonnyal az idei Whisky Show legkülönlegesebb italkóstolása volt.

Ahány ember, annyi féle hiedelem él azzal kapcsolatban, miként „illik” a whiskyt fogyasztani. Ezzel szemben a szakértők azt mondják, sem kőbe vésett, sem írott szabály nem létezik. Mindenki maga dönti el, hogyan szereti. Hagyományosan elterjedt változat, a whisky on the rocks, tehát a whisky jéggel való tiszta élvezete. Ebben az esetben a nagy jéggömb lenne a legjobb választás, mert így a jég ugyanúgy hűt, mégis csak annyi víz olvad le róla, ami segít kinyitni a whisky aromáit. Ez a lehetőség azonban egyelőre csak a legnívósabb bárokban áll rendelkezésre. Abban is egyetértenek az ital specialistái, hogy nem az számít, hogyan isszuk a whiskyt, hanem, hogy mennyi érzékszervünket tudjuk aktivizálni egy whisky kortyolgatása közben.

Kép

„Ez egy játék az illatokkal, ízekkel és színekkel” – állítja Szombati Zsolt mixologist, a The Famous Grouse whisky hazai márkanagykövete, aki idén is lebilincselő mini-show-t tartott a nagy Whisky Show-n. Az elismert szakember készített már narancsos csokoládét és whisky krémmel töltött macaront is azzal a céllal, hogy megismertesse, illetve megszerettesse a whiskyt azokkal, akiknek rendeléskor nem feltétlenül ez az ital lenne az első választása.

Kép

„Bárki kipróbálhatja, hogy meg tud-e különbözetni két gyümölcsöt egymástól bekötött szemmel, pusztán ízlelés útján, anélkül, hogy kézbe venné őket. Nehezebb feladat, mint amilyennek hangzik, hát még különbséget tenni két whisky között! Idén a show-ra parfümöket készítettem, hogy a whisky kóstolása közben ezekkel még több impulzust kapjanak a vendégek, minden egyes korttyal újabb mélységeit ismerjék meg az italnak” – mondta Zsolt, akinek üvegcséiből olyan különleges aromák szabadultak ki, mint a füge, a fahéj és a Mozart csoki, a maláta vagy a sherry hordó, amelynek jellegzetes illata benne van minden üveg The Famous Grouse-ban.

Kép

Miközben megint rájöttünk, hogy a whiskynél semmi sem passzol jobban egy férfi poharába, arról is meggyőződhettünk, mennyire fontos az agynak az az információ, amit egy illat ad hozzá a szánkban érzett ízekhez. Azt eddig is tudtuk, hogy egy csepp bitter vagy a whiskyhez kóstolt darab csoki, esetleg friss gyümölcs mennyire eltérő harmadik ízt eredményez, de most azt is megtapasztalhattuk, hogy még a legfüstösebb whisky íze is lekerekíthető, ha közben egy permetnyi bourbon vanília vagy narancsos illatot érzünk.

Ez a Lambo harmadannyiba kerül, mint a rá felszerelt kamerarendszer

Megszületett a világ egyik leggyorsabb operatőrverdája.

Rich Kids Budapest - Így dőzsölnek a leggazdagabb magyar fiatalok

A hazai elit sem jön zavarba, ha pénzt kell elverni.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Fizess elő féláron!

Csak 1485 Ft