Aba-Novák két főműve kerül kalapács alá

50 év lappangás után kerültek elő a „barbár zseni” festményei
Előfizetek

50 év lappangás után kerültek elő a „barbár zseni” festményei

„Ki ez a barbár zseni?” – Kiáltott fel Picasso, amikor 1937-ben kibontották Aba-Novák Vilmos párizsi világkiállításra küldött festményeit. A modern magyar festészet egyik legeredetibb alakjának életművében még mindig akadnak felfedezni valók.
A BÁV novemberi aukcióján 50 év lappangás után kerül kalapács alá Aba-Novák két főműve.

Kép

A virtuóz ecsetkezelésű alkotások a művész életének talán legboldogabb időszakát örökítik meg.
1924-ben egy pesti mosókonyhából költözött a művész és kedvese, Vulkovic Kató a Budapest melletti Zugligetbe. Az akkoriban még szinte érintetlen, vadregényes tájat kusza erdei ösvények szabdalták, amik egy-egy villához, kiskocsmához vezettek. A nyomorúságos körülmények után itt, egy kisvendéglő melléképületében találtak otthonra. A Zugligeti ház című képe tökéletesen festi le azt a hangulatot, ami a 20-as években az erre kirándulókat várta:
"A Zugligetben készült festmények hangszíne egybefogott, kissé fanyar, mértéktartó: kék-zöld-lilás. A sárgák tompák, földesek, tónusban gazdagok. A formák sűrűn, szinte természeti erővel nyílnak ki egymásból. A fény, ha ki tud fogni a sűrű lombokon, bezúdul, káprázatba ejti a szemet. Mikor a művész kiruccan e szűkebb világból, képein megritkul a levegő, tágul a tér, s a csendben születő derűt a fa tövéből harmonikaszó üdvözli." (B. Supka Magdolna, 1966)


Bár ez az új otthon még mindig elég puritán volt, a vendéglő kerthelyisége a bohém összejövetelek, vidám művésztársaságok találkozóhelyévé vált. A művész 1925-ben vette el Katót, friss házasként a kisvendéglő kertjében készítette róla az Olvasó nő című festményét. A képen feltűnő dobermann, Mattioni Eszter festőnő kutyája, aki az Aba-Novák köré gyűlt társaság körébe tartozott. A virtuóz ecsetkezelésű képen Aba-Novák egyenrangú fontosságot tulajdonított a fénytelenített színek és a plasztikus formák egyensúlyának, minden bizonnyal ez a zugligeti képek legkiemelkedőbb darabja.


A négy év megfeszített munka és önfeledt szórakozás után nem csoda, hogy 1927-ben az Ernst Múzeum aktuális csoportkiállítására a művész pazar kollekcióval jelentkezett, melyeknek a fele itt, Zugligetten készült. Nem túlzás azt állítani, hogy a családi idillben festett, izzó színeket árasztó képei alapozták meg véglegesen a hírnevét.

Kép

Aba-Novák Vilmos Zugligeti ház című képe 8 millió, az Olvasó nő 12 millió forintos kikiáltási áron kerül kalapács alá november 10-én, a MOM Kulturális Központban, a BÁV 69. Művészeti aukcióján.
További információk: www.bav.hu/aukcio

Kép
Az Instagram 5 legbefolyásosabb bugyimodellje

Alexis Ren és Candice Swanepoel képei mindent visznek.

Az argentin műsorvezető feszes mellei majd' kiszúrják az ember szemét

Charlotte Caniggia nagyon népszerű Dél-Amerikában.

Hol kell tárolni és mikor kell cserélni a borotvapengéket? Mindkét kérdésre itt a válasz!

A kipirosodott bőr, a benőtt szőrszálak és egy csomó borotválkozás közben fellépő sérülés megelőzhető!

A mindent látó autó - Úgy vezetünk majd, hogy nem vezetünk

Mutatjuk az autógyártók legújabb fejlesztéseit.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

50%-os kedvezménnyel fizethet most elő!

Csak 4950 Ft