Zöldborsó főzelék halloumival

Könnyed recept a Playboy szakácsának fakanalából
Előfizetek

Könnyed recept a Playboy szakácsának fakanalából

Kifutottunk a nyárból és ráfordultunk a tél felé vezető útra. Hiányzik, ezért a konyhában próbálom visszaidézni könnyed nyári fogásokkal az érzést. Gondoltam megmutatok néhány klasszikus főzeléket egy kicsit másképp készítve. Kezdeném a legnagyobb kedvencemmel, a zöldborsó főzelékkel.

Kép

Az elkészítés lényege, hogy a borsót 70-80 fokon készítem. Így harsány és friss marad, mintha most szakítottam volna le a kertben. Korábban a Zöldborsó és kacsa trilógia című írásomban már írtam erről a technológiáról. Most először karamellizáljuk a cukrot, majd borítsuk rá a borsót és öntsük fel alaplével, amíg éppen ellepi. Lassan melegítsük, amíg elkezd zúgni vagy ellenőrizzük hőmérővel. Vegyük vissza az energiát alatta, fedjük le és hagyjuk készülni 15 percig.

Közben a halloumit vágjuk kockacukor nagyságúra. Forgassuk lisztbe, felvert tojásba, végül szezámmagba. Süssük ki 170-180 fokos olajban majd tegyük papírra leszáradni.

Kép

Ha a borsó elkészült szűrjük le és felezzük meg a mennyiségét. Az egyik felére dobjunk egy kevés vajat és forgassuk át. A másik feléhez adjuk a tejszínt, petrezselymet és turmixoljuk finomra, közben sózzuk és borsozzuk. A leszűrt levével higítsuk enyhén folyósra.

Tálaláskor öntsünk a pürésített borsóból a tányérba, kanalazzuk rá az egész szemeket. Tetejére mehet a szezámmagos sajt és szórjuk meg aprított korianderrel. Töltsünk mellé egy enyhén savas fehérbort és élvezzünk a szánkban a nyár visszaköszöntét.

Kép

Hozzávalók 2 főre:

400 gramm zsenge zöldborsó

Zöldség- vagy csirke alaplé

1 csapott evőkanál kristálycukor

100 g halloumi sajt

2 evőkanál liszt

1 tojás

3 evőkanálnyi szezámmag

1 dl habtejszín

Diónyi vaj

Maréknyi petrezselyem- és koriander zöld

Fehérbors

SZöveg, képek: Vidra Péter

Man of the Year múzsák - Pásztor Anna: „A szabadság nehéz batyujával jöttem a világra”

Pásztor Anna és Mádai Vivien rajongók ezreit inspirálják nap mint nap, példát mutatva nőknek és férfiaknak egyaránt. Vajon miből merítenek ihletet a munkájukhoz, mi adja azt a hihetetlen energiát, amiből sok más embernek is jut?

Marad a nőuralom - Magyarország legjobb étterme továbbra is a Costes, ahol Palágyi Eszter irányítja a konyhát

Átadták a legjobb éttermeknek járó elismeréseket a 2018-as Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán

Miért áll rosszabbul a hajad, ha beteg vagy?

Észrevetted már, hogy ha beteg vagy, úgy tűnik, hogy a hajad is kidől?

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

50%-os kedvezménnyel fizethet most elő!

Csak 4950 Ft