Férfias játékok a tűzzel – Barbecue

Grillezni nagyon jó dolog, főleg, ha van egy töltényszmókerünk
Előfizetek

Grillezni nagyon jó dolog, főleg, ha van egy töltényszmókerünk

Régóta figyelem itthon a barbecue térhódítását. Olvasom a megjelent blogokat, egyre többen írnak a témáról. Imádok grillezni, rendszeresen készítek füstölt húsokat. Ergo a barbecue nekem való móka. Nem volt más hátra, mint belecsapjak. Kipróbáltam és biztosan folytatni fogom.

Kép

Az olvasottak és hallottak alapján egy töltényszmókerrel gondoltam el a kezdést. Ez egy univerzális eszköz, mellyel több féle technológiával főzhetünk. Lehet vele direkt és indirekt módon grillezni, lehet vele barbecue-zni és akár hidegen füstölni is.

Kép

A Nyárspolgár blogon olvastam a legtöbbet a témáról, az Ő tanácsukra csirkével gondoltam kezdeni az otthoni barbecue pályafutásomat. Beszereztem házi csirkecombokat és letisztításuk után egy éjszakára bepácoltam őket. Öt százalékos sóoldatot (2 liter víz és 100 g só) felfőztem, dobtam bele egy kisebb fej hagymát, néhány gerezd fokhagymát és egy negyed maréknyi egész feketeborsot. Miután kihűlt, mentek bele az egész combok.

Az első művelet a tűzrakás, talán az egyik legfontosabb. Egy begyújtó kéménybe felizzítottam faszenet. A szmóker aljába annak kétszeresét tettem, elhelyeztem rajta néhány darab kiszáradt szilvafa darabot, ez fogja adni az aromatizált füstöt. Ráöntöttem a felizzott faszenet és összeépítettem a sütőt. Megvártam, míg elérte a 110-120 fokot, stabilizáltam a hőmérsékletet és feltettem a rácsokra a csirkecombokat.

Kép

Innentől szinte nincs is komolyabb tennivalónk a pipikkel, csak néha ellenőrizni kell a hőfokot. Van időn bőven köretet készíteni vagy a haverokkal hátradőlve eliszogatni. Igen, ez egy komoly társasági tevékenység, hiszen fél kiló hússal felesleges nekiállni.

Köretnek kukoricát előfőztem néhány percig, cukkínit felvágtam, néhány fügét pedig egy alufólia kosárba daraboltam fehér balzsamecettel meglocsolva.

A combokat 3 óra után lekentem egy kevés házi barbecue mártással és maradtak a szmókerben még fél órára.

Kép

Ekkor jött a nagy varázslat, a húsokat félre tettem pihenni, a sütőt pedig pillanatok alatt átépítettem. Az alsó részébe, közvetlenül a faszén fölé áthelyeztem az egyik rácsot, amin lesütöttem a zöldségeket. A kukorica főző vízéből pedig tálalás előtt polentát főztem, amit jó sok vajjal kevertem ki a végén. Valamint összedobtam még egy friss salátát is mustáros, kefíres öntettel.

Kép

Nem kell flancolni a tálalással, dobjuk egy tálcára és heveredjünk le vele a fűbe.

Házi barbecue szósz:

1,5-2 kg marhacsontot 200-220 fokon beteszek a sütőbe szépen lepirulni. Nagyobb darabokra vágott zöldségeket (répák, hagyma, zeller, karalábé) kevés zsíron lepirítok, majd felöntöm 2 liter marhahús alaplével. Beledobálom a csontokat is és 4-5 órán keresztül lassan főzöm, néhány ág kakukkfűvel. Leszűröm, a levet visszateszem, hogy a felére visszaforraljam. Közben 1 lite paradicsomlevet teszek fel főzni kevés vörösborecettel, barnacukorral, worchester szósszal, némi füstölt pirospaprikával, sóval és borssal. Végül összeöntöm a két komponenst és együtt is főzöm bő egy órát.

Kép
Heti trendi eyecandy - a legjobb csajok múlt hétről

A galéria, amivel parádésan indul a hét.

Best of Dakar 2018 - A sivatagi száguldás legemlékezetesebb pillanatai - videó

Sorozatban a tizedik alkalommal rendezték Dél-Amerikában a viadalt.

Trump tragikomédiája - Jönnek az elnököt ekéző sorozatok

Egy éve iktatták be hivatalába a republikánus politikust.

Dobd fel a szexuális életed ezzel az 5 feng shui-trükkel

Hidd el, sokkal fontosabb a tárgyak elhelyezése, mint gondolnád.

Az orosz bombázó van olyan mámorító, mint a vodka

Ekaterina Terenina jógázós képeitől téged is lever a víz.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

50%-os kedvezménnyel fizethet most elő!

Csak 4950 Ft