Irgalmatlan bulit nyomott a Red Hot Chili Peppers Budapesten

Végre láthattuk élőben a világ egyik leghíresebb zenekarát. És nem csalódtunk bennük.
Forrás: gettyimages
Előfizetek

Végre láthattuk élőben a világ egyik leghíresebb zenekarát. És nem csalódtunk bennük.

Megérkezett a "Csili", felrobbantotta az Arénát, holnap valószínűleg újra megteszi és utána eltűnnek. 20 évet kellett várnunk rájuk. 1996-ban, amikor a zenekar még rétegzenét játszott, az volt a vélemény, hogy egyenesen rettenetesek élőben. Az akkori budapesti koncertet jobb is elfelejteni. Az énekes, Anthony Kiedis hamis volt, a többiek pedig szét voltak esve. Nem titkoltan az elmúlt 20 év várakozása átitatódott ezzel, ezért mindenki úgy volt vele, hogy várhatóan rossz koncert lesz a mostani is, mivel még meg is öregedtek közben a srácok, de nem baj, legyen végre ősz és érkezzen meg a Red Hot Chili Peppers Budapestre.

Kép
forrás: ‎Live Nation Magyarország

Két részre bontható a zenekar népszerűsége. Az első a most 40 körüli rockerekből felcseperedett nemzedék, akik szerint 1992 a zeneipar legfontosabb éve volt, mivel minden nagy banda akkor adta ki azt a bizonyos lemezét. Gondoljunk csak a Guns N’ Roses Use your illusion lemezeire, a Black albumra a Metallicától vagy a Faith no more Angel Dustjára. A Blood Sugar Sex Magik az RHCP legjobb lemeze. Nyers zúzás, ötvözve a funk elemeivel és a Chilire annyira jellemző kaliforniai életérzéssel.

A második korszak a rádióbarát korszak, ahol egy kicsit lejjebb tekerték a torzítót és olyan, könnyen emészthető számokat kezdtek írni, amire mindenki ellötyög. Ez a korszak a Californication című lemez után kezdődött. Félreértés ne essék, ez a korszak is a történelem része.

Kép
forrás: ‎Live Nation Magyarország

A tegnapi koncert fantasztikus volt! Minden előre várt negatívum nélkül. A srácok berobbantak és letépték az Arénában álló kiéhezett magyarok fejét. Olyan fénytechnikát hoztak magukkal, ami még akkor is elvarázsolta volna az embereket, ha rossz lett volna a buli. De Istennek hála nem volt az. A zenekar tagjai közük hárman már 50 fölött vannak. Flea, Anthony Kiedis és Chad Smith olyan energiával tomboltak a színpadon, hogy azt a 36 éves gitáros Josh Klinghoffer is megirigyelheti, bár neki nyilván az a szerepe, hogy baromi jól gitározzon és teret adjon a legendáknak. John Frusciante után nehéz lehet helytállni, de Josh kifogástalan volt.

Fogadásokat lehetett volna kötni, hogy melyik régi lemezről játszanak majd a fiúk. Nem jó megnézni előre, hogy milyen dalok lesznek az adott zenekar buliján, mert sokkal nagyobb az ismeretlenség hatása. A Californication előtti lemezekről csak három számot hallhattunk, az ős-Chili korszakból a Me&My Friends-t, a Blood Sugar Sex Magik lemezről az Under the Bridge-et és zárásnak a Give it awayt.

Kép
forrás: ‎Live Nation Magyarország

Ha húsz éve valaki azt mondja, hogy a RHCP úgy csinál két teltházas bulit Magyarországon, hogy nem játszanak a Mothers Milkről és a One Hot minute-ról, akkor körberöhögjük az illetőt. És igen, a Red Hot annyira jól eltalálta a közízlést, hogy képesek a hatalmas rock himnuszok nélkül is könnycsorgató bulit csinálni 2016-ban. A közönségben álló 40-esek a könnyükkel küszködtek, amikor felcsendült az Under the bridge. Hányszor néztük meg az MTV vagy a Vh-1 zenei adókon, ahogy Kiedis lassítva fut a kamera felé. A buli csúcspontja pedig kétségtelenül ez a 3 perc volt. Utána már csak várni kellett, hogy mikor csap le a Give it away bárhol felismerhető basszus témája. Utolsó számként robbant a bomba. Illetve pukkant, mert az volt az egyetlen dal, ami nem szólt nagyot. A hangosítás profi volt, a zenészek elemükben voltak, de az utolsó szám nem volt jó.

Ettől függetlenül az elmúlt 10 év legjobb buliját láthattuk. Sokaknak fogalmuk nem volt arról, hogy mekkora jelentőségű zenekart csodálhattak meg tegnap este. E sorok írója még napokig erről fog beszélni a barátaival és örömmel állítja be a koncert számaiból összeállított listáját a telefonján, habár tudja, hogy az Under the bridge-ben az volt a pláne, hogy mindig vissza kellett tekerni a walkmanban a kazettát. -tb

Kép
forrás: ‎Live Nation Magyarország
Kép

Köszönet a Hyundai Magyarországnak

Man of the Year múzsák - Pásztor Anna: „A szabadság nehéz batyujával jöttem a világra”

Pásztor Anna és Mádai Vivien rajongók ezreit inspirálják nap mint nap, példát mutatva nőknek és férfiaknak egyaránt. Vajon miből merítenek ihletet a munkájukhoz, mi adja azt a hihetetlen energiát, amiből sok más embernek is jut?

Marad a nőuralom - Magyarország legjobb étterme továbbra is a Costes, ahol Palágyi Eszter irányítja a konyhát

Átadták a legjobb éttermeknek járó elismeréseket a 2018-as Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán

Miért áll rosszabbul a hajad, ha beteg vagy?

Észrevetted már, hogy ha beteg vagy, úgy tűnik, hogy a hajad is kidől?

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

50%-os kedvezménnyel fizethet most elő!

Csak 4950 Ft