Szűz fűszeres külsőben

A szűz óhaja számunkra parancs, feltálalva akarja adni magát legcsodásabb állapotában.
Előfizetek

A szűz óhaja számunkra parancs, feltálalva akarja adni magát legcsodásabb állapotában.

Nyersségét, zabolátlanságát, betöretlenségét mutatja nekünk csípős külsejével. Az ellentétek játéka kerül elénk ebben a tányérban. A borsok vadságát, az édeskés batáta püré a roppanós zöldségek frissességével teszi lággyá, hozza harmóniába.

Előmelegített 200 fokos sütőben süssük puhára az édesburgonyát. Tegyük az előkészített húst egyben 6%-os sóoldatba 1 liter szobahőmérsékletű vízbe 6 dkg só 1 órára, majd vegyük ki és töröljük szárazra. A vízben oldott só a teljesen átjárja, a sütésnél pedig segít megőrizni a szaftosságát. A mustárral vékonyan kenjük le és a durvára tört borskeverékben hempergessük meg. Közben készítsük elő a köretek többi részét. A karalábénak és karfiolnak szeretnénk megőrizni rességét, ezért mindkettőt blansírozni fogjuk csak és tálaláskor visszamelegítjük, amikor is megkapják karakteres ízüket is.

A karalábé kétszer jelenik meg a tányéron, vékonyra szeletelve karamellizáltan és a leveleinek friss zöld cseppjeivel. Leveleiből a vastagabb ereket és szárait tépjük ki, hámozzuk meg és vágjuk félcentis karikákra. Enyhén sós lobogó vízbe dobjuk a leveleket 1 percre. Valamilyen eszközzel vegyük ki a lobogó vízből és tegyük a lehető leghidegebb vízbe. Így megőrzik mély zöld színüket, üdeséget adva tányérunknak. A leszárított leveleket 0,5 dl olívával turmixoljuk simára. A lobogó vízbe dobjuk a karalábé karikákat is 3-4 percre, majd azok is mehetnek a hideg vízbe, hogy roppanósak maradjanak.

A szójaszószban elkeverem a barnacukrot és átforgatom benne a karalábé darabokat, amit tálalásig benne is hagyok. A karfiolt szedjük apró virágaira és szintén blansírozzuk 3-4 percig, aztán dobjuk a hidegvizes fürdőbe. Vegyük ki az édesburgonyát a sütőből és kaparjuk le a héjából. 1-2 evőkanálnyi vajat kezdjünk el melegíteni és dobjuk bele a zsályaleveleket. Vigyázzunk, nehogy megégjen, a cél, hogy a zsálya aromatizálja a vajat. Dobjuk ki a leveleket, a vajhoz keverjük a kikapart batátát, finoman sózzuk, végül turmixoljuk selymesre és tartsuk melegen.

A retket mossuk meg és hajszálvékonyra karikázzuk. Hevítsünk egy serpenyőt, amiben egy kevés olajjal kérgezzük körben a borskéreggel a sertés szüzet. A 180 fokra visszavett sütőbe tegyük ízlés szerint 10-15 percre, hogy ki mennyire rózsaszínnek szereti. Ha kivettük a sütőből hagyjuk 6-8 percig pihenni néha átforgatva, addig fejezzük be a köretet. A forró serpenyőben oldalanként 1-2 perc alatt karamellizáljuk a karalábékat, a karfiolt pedig olvasztott vajban forgatva melegítsük vissza. Tálaljunk ízlésünk szerint, minden elem jelenjen meg a tányéron, hogy a hangsúlyos kontrasztok eggyé váljanak előttünk. Ne felejtsünk el nyitni egy savasabb rosét!

Hozzávalók 2 főre:

50-60 dkg-os sertés szűz

50 dkg édesburgonya, batáta

1 db pagoda karfiol

1 db hónapos retek

1 db karalábé leveleivel

1-1 teáskanálnyi fekete-, fehér-, zöld- és rózsabors

Néhány bébispenót levél

1 teáskanál csípős mustár

Néhány zsályalevél

1-2 dl szójaszósz

2 teáskanál barnacukor

Vaj

Olíva olaj

8 dolog, amivel a barátnőd szerint számolnod kell, ha összeköltöztök

Jól figyelj, mert ezeket mindenki átéli, aki összebútorozik a párjával!

Vanessa Hudgens meztelen fotói tűzre spriccelt olajként lobbantják lángra a fantáziát

Az amerikai színésznőről meg nem mondanád, hogy lassan betölti a 30-at.

Szuperszonikus utazás - A fapadosok is hangsebességen repülhetnek

A Boom Technology projektje már a célegyenesben van.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Előfizetés