Hazai gasztro körkép a Man of the Year jelöltjeivel

Vajon minek köszönhetők az elmúlt évek eredményei és miben kell még fejlődnünk?
Előfizetek

Vajon minek köszönhetők az elmúlt évek eredményei és miben kell még fejlődnünk?

Magyarország gasztronómiai élete nemzetközi szinten is elismert, egyre több Michelin csillaggal büszkélkedhetünk. Vajon minek köszönhetők az elmúlt évek eredményei és miben kell még fejlődnünk? A hazai vendéglátás helyzetéről a Playboy Man of the Year gasztrohősei, Gerendai Károly, Zsidai Roy és Kovács Kristóf beszéltek.

Gerendai Károly nevéhez fűződik hazánk első Michelin csillagos étterme, a Costes. A kultúraszervező és üzletember szerint számos területen fejlődött a magyar vendéglátás, azonban képzett munkaerőnek jelentősen híján vagyunk.

„Szerintem biztonsággal kijelenthetjük, hogy top 20 éttermünk nemzetközi szinten is megállja a helyét. Ez főként annak köszönhető, hogy az elmúlt években az alapanyagoktól elkezdve, a modern technológiák elsajátításán át, a fogyasztók érdeklődéséig, a gasztronómia szinte minden ágában tudtunk fejlődni. Igazán látványos a hazai borok, pálinkák és kézműves sörök iránti kereslet növekedése is” – kezdte Gerendai Károly, aki a magyar vendéglátás gyengepontjára is rámutatott. „Egyértelműen le vagyunk maradva a szakmai képzés színvonalában. Jelenleg a legnagyobb probléma a megfelelő szaktudású, mentalitású és nyelvet beszélő munkaerő megtalálása, sajnos sokan mennek külföldre a legtehetségesebbek közül.”

Kovács Kristóf, a Déryné Bisztró tulajdonosa szerint a klasszikus vendéglátás újjáélesztésében rejlik a jövő.

„Izgalmas feladat visszakanyarodni a magyar vendéglátás aranykorához. A legendás pesti kávéházak, dekadens mulatók és buja budai kisvendéglők hangulata mindig is utánozhatatlan volt. Szerintem érdemes meríteni ebből a múltbéli profizmusból és a modern viszonyok közé átültetni. Én ebben látom az igazi innovációt”- mondta el Kristóf, aki Gerendai Károlyhoz hasonlóan, leginkább az alázatos és világra nyitott szakembereket hiányolja.

Zsidai Roy Pro Turismo díjas étteremtulajdonos szintén a szakmai képzés fejlesztését szorgalmazza.

„Úgy gondolom a szakácsképzést mindenképpen rendbe kell tenni. Gyakorlatilag a mai oktatás a vezető éttermekben zajlik, ami nem ideális állapot, hiszen a szakma számos fontos elemét egy konyha nem taníthatja meg” – kezdte Zsidai Roy, többek között a Baltazár, Pierrot és Spíler éttermek tulajdonosa. „Nagyon fontosnak tartom, hogy a hazai alapanyagok minősége jobb legyen, hiszen közös érdekünk, hogy kevesebbet kelljen külföldről importálni. Úgy látom már elkezdődött a javulás, például a zöldségek terén, viszont egészen alapvető termékek esetében is rengeteg az elmaradás” mondta el Zsidai Roy, aki szerint fontos, hogy a minőség és a profizmus alapvető legyen a hazai vendéglátásban, hogy csak a koncepcióval rendelkező és lelkes munkatársakkal dolgozó éttermek maradhassanak versenyben.

A Playboy Man of the Year jelöltjeire március 23-ig lehet szavazni az alábbi linken: http://www.playboy.hu/manoftheyear/

8 dolog, amivel a barátnőd szerint számolnod kell, ha összeköltöztök

Jól figyelj, mert ezeket mindenki átéli, aki összebútorozik a párjával!

Vanessa Hudgens meztelen fotói tűzre spriccelt olajként lobbantják lángra a fantáziát

Az amerikai színésznőről meg nem mondanád, hogy lassan betölti a 30-at.

Szuperszonikus utazás - A fapadosok is hangsebességen repülhetnek

A Boom Technology projektje már a célegyenesben van.

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Előfizetés