Rakonczai Imre - ujjaiban a harmónia

Rakonczai Imre - ujjaiban a harmónia
Forrás: Rakonczai Imre a fociplyrl esett a zenei plyra. Kamaszlnyok sikongattak egykor rte, akiket testvriesen felosztottak egyms kztt ccsvel. Mra rett zenszknt bjik zongorja mg a szivarfsts pesti jszakban.
Előfizetek

Rakonczai Imre a focipályáról esett a zenei pályára. Kamaszlányok sikongattak egykor érte, akiket testvériesen felosztottak egymás között öccsével. Mára érett zenészként bújik zongorája mögé a szivarfüstös pesti éjszakában.

Rakonczai Imre állítja: a vendégekkel a billentyűk mellett lélekbúvárként kell működni, hogy hatása alá kerüljenek.

Playboy: A focistáknak volt furcsább, hogy zenélsz vagy a zenészek néztek rád sanda pillantásokkal, hogy focizol?
Rakonczai Imre:
Egy ismerősöm mondta, hogy én vagyok a focisták között a legjobb zenész és a zenészek közül a legjobb focista. Egyébként mivel a foci volt időrendileg az első az életemben, a sporttársak furcsállták, hogy a pályáról a zongoraórára sietek. De amikor külföldön játszottunk a csapattal, és a szálloda bárjában elkezdtem zenélni, azt már nagyon élvezték. Most pedig, hogy bárzongorista lettem, sok focista vendégem van a fellépéseimen.

Playboy: Az, hogy bárzongorista lettél, egyfajta visszavonulás a reflektorfénytől, vagy egyszerűen műfajt váltottál?
Rakonczai Imre:
Régóta vágytam erre a pályára, most érzem azt, hogy zenészként valóban ki tudok teljesedni. Az én utam fordított: előbb lettem ismert, később fejlődhettem tovább zeneileg. Nem bánom, hogy így alakult.

Playboy: Labdarúgó-karrieredet egy sérülés törte derékba. Szoktál azon tűnődni, mi lett volna, ha…?
Rakonczai Imre:
Valószínűleg komoly karrierem lett volna focistaként, hiszen ifjúsági és junior magyar bajnok és gólkirály voltam a Fradival. Tragédiaként éltem meg a balesetet, de a zene kárpótolt. Ha újrakezdhetném, ma is a sportot választanám. Bár tudnék úgy zongorázni, ahogy akkor fociztam…

Playboy: Jársz meccsekre?
Rakonczai Imre:
Igen, Roma-drukker vagyok, elsősorban külföldi meccsekre járok, ha tehetem. A magyar bajnokság alakulását inkább a tévé elôtt követem, de direkt a kapcsolatom a futballal, hiszen a Ferencvárosi Öregfiúk csapatában ma is játszom.

Playboy: A V. I. P. megalakulásával egy zenekarba kerültél Viktorral, az öcséddel. Hogy ment a közös munka egy közeli családtaggal?
Rakonczai Imre:
Nagyon jó testvérek voltunk mindig is, nem voltak közöttünk súrlódások a munkában. A zenében is támasz volt számomra az öcsém, és ez a mai napig is így van.

Playboy: Nem volt semmilyen rivalizálás?
Rakonczai Imre:
Nem. Mi mindenben osztoztunk testvériesen. Ha kellett, még a csajokon is.

--pagebreak--


Playboy: Voltak közös „popsztáros” csajozásaitok?
Rakonczai Imre:
Akadtak. Nehéz volt a kísértés elől elugrani, de nem ez volt a motivációnk a zenekarban, nem csajozási célzattal alakult az együttes. És sosem éltünk vissza a helyzetünkkel. Legfeljebb éltünk vele.

Playboy: A V. I. P. másik két tagjával megmaradt a kapcsolat?
Rakonczai Imre:
Igen, bár mostanában ritkábban futunk össze. De az öcsém gyakran dolgozik Gergővel, így vele én is szoktam találkozni, nemrég le is jött meghallgatni engem. Alexet kevésbé látjuk, ő sokat dolgozik külföldön. De mindenkivel jó a kapcsolat.

Playboy: Mi okozta a törést, ami után Viktorral
inkább a kétszemélyes R-Port zenekarra váltottatok?
Rakonczai Imre:
Egyszerűen négy év után mindenkinek elkezdtek más elképzelései lenni a zenei irányunkkal kapcsolatban, és ezek már nehezen fértek volna fel egy CD-re. Akkor kellett abbahagyni, amikor csúcson voltunk, így mindenkinek onnan folytatódhatott a pályája. Nehezebb lett volna lejtmenetből váltani.

Playboy: Az angolok a harmadik helyre hoztak ki benneteket az Eurovíziós Dalfesztiválon a V. I. P.-korszak hajnalán. Lehetett volna ez a világhír kapuja. Miért nem léptetek be rajta?
Rakonczai Imre:
A verseny után számos meghívást kaptunk Angliába, skandináv országokba, Görögországba és Ciprusra is. De a zenekar menedzsmentje inkább Magyarországra koncentrált. Még meg sem jelent az első lemezünk a verseny idején. Ha előrébb jártunk volna itthoni dolgainkban, talán másként alakul.

Playboy: Mi a munkamegosztás a testvéreddel?
Rakonczai Imre:
Viktor hihetetlen szakmai tudásra tett szert: nagyszerű zongorista, zeneszerző, hangszerelésben és stúdiómunkában is elképesztően tehetséges. Igaz, én is írtam slágereket (Rohan az idő, Titokban álmodoztunk stb.), de ezeket is az öcsémmel együtt hangszereltük.

Playboy: Lehet, hogy a bárzongora azért is szabadít fel ennyire, mert kiléptél az ő árnyékából?
Rakonczai Imre:
Talán ez is benne van, bár az ő szakmai árnyékában mindig biztonságban éreztem magam. De valóban jó érzés, hogy most én is megmutathatom, mi rejlik bennem.

Playboy: Hogy indult ez az egész? Egy nap arra ébredtél, hogy bárzongorista lettél?
Nem egészen. Eljártam szórakozni, és vendégként beültem a Kispipacsba, ahol Fűzy Gábor, a szakma egyik nagy öregje játszott. Mondta, hogy énekeljek egy kicsit. Ez pár hét múlva megismétlődött.
Rakonczai Imre:
Megkérdezte, nem akarom-e kipróbálni, és vállalni egy napot a zongora mellett. Kishitű voltam, azt mondtam, nem menne. De Gábor hónapokig
győzködött, míg végül elvállaltam felesbe egy estét. Éjjel 1-kor kerültem sorra, előadtam a 30-40 dalomat. Ennek két éve. Mára 3-400 számot játszom, felváltva a Sinatra Barban, a Cotton Clubban és a Miniben.

Playboy: Hogyan telik a bárzongorista egy napja?
Rakonczai Imre:
Délelőtt sporttal kezdek. Focizok, teniszezem vagy edzőterembe megyek. Utána jön egy kevés wellness, majd ebéd. Délután jó három óra alvás, aztán készülődés, gyakorlás, új dalok tanulása estére. 11 körül érek a bárba, reggel ötig fel sem állok a zongora mellől.

Playboy: Van példaképed?
Rakonczai Imre:
Tíz-tizenkét éve jártam Nyári Karcsihoz a Kempinskibe. Őt nagyon tisztelem. De amióta megismertem Fűzy Gábort, őt példaképemnek tekintem.

Playboy: Indulnál bárzongorista-versenyen?
Rakonczai Imre:
Nem, ebből nem űznék sportot. Nagyon szubjektív dolog, hogy kihez milyen stílus áll közel. Egyébként is, szerintem ebben a műfajban nem az számít, mekkora virtuóz vagy, inkább az a fontos, hogy képes vagy-e hangulatot teremteni, ráérezni, hogy éppen abban a pillanatban mi kell a vendégeknek. A hatás a kulcsa az egésznek.

Playboy: Pszichológusnak is kell lenned.
Rakonczai Imre:
Pontosan. Hiszen te irányítod az estét, Megríkatod, megnevetteted őket: érezned kell, hogy mit várnak tőled. Mindig észnél kell lenni. Ha a közönség inkább idős, régebbi slágereket játszom, ha mondjuk sok a külföldi, akkor csak néhány számot választok a magyar repertoárból.

Playboy: Újraéled a régi pesti vendéglátós zene?
Rakonczai Imre:
Én azt látom, hogy rengeteg fiatal jön hozzám. A közönségem jórészt harmincasokból áll, de sok a huszonéves is. Van igény arra, hogy egy szál zongorával és egy zongoristával az ember átéljen egy varázslatot, az élő zene magával ragadja az embert egy ilyen intim közegben.

Playboy: Jól meg lehet ebből élni?
Rakonczai Imre:
A zeneipar válságban van, akik pár éve a legnagyobb haknikirályok voltak, ma havi egy-két fellépésnek is örülnek. Hálás vagyok a sorsnak, hogy az én munkám rendszeres bevételt jelent, heti 3-4 este játszom, ami a V. I. P. fénykorában volt utoljára. Zenészként az ember nagyon megbecsüli a fix munkát, és ehhez még hozzájönnek a megkeresések, rendezvényekre, születésnapokra, esküvőkre hívnak játszani.

Playboy: Révbe értél, vagy ez is csak egy állomás a pályádon, és már készülsz a következőre?
Rakonczai Imre:
Megtaláltam önmagamat, ma a hivatásom az az örömzene, amit korábban csak otthon, a barátaim szórakoztatására műveltem. Nem gondoltam, hogy így lesz. Persze vannak terveim, de ezen a szakmán belül szeretnék fejlődni, egyszer talán egy nagy koncertteremben játszhatok a bárzongorán.

Tovább olvasok
Egy algoritmus zenéit adta ki a Warner

Mindenki, aki károgott a laptopot használó zenészek miatt, azonnal álljon a sarokba!

Pénteki popsiőrület

Dobj el mindent és merülj el a hétvégében!

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

50%-os előfizetői akció!

Csak 4950 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem